Vandaag wil ik het even hebben over ‘aanpassingspijntjes’.

Dit komt heel vaak voor als je het lichaam vraagt iets anders te gaan doen dan normaal. En dat is precies waar we onze cliënten tot uitdagen, om weer te gaan bewegen zoals het bedoeld is en het lichaam weer in balans te brengen.

In de loop van de tijd kunnen bepaalde spieren een beetje lui worden. Dat kan komen doordat je iets gebroken hebt en je dit lichaamsdeel moet ontzien. Spieren die niet gebruikt worden verliezen al snel hun kracht, waardoor andere spieren in moeten springen om de taak over te nemen.

Vergelijk het maar met een team waarin iedereen zijn eigen taak heeft. Als er een teamlid uitvalt door ziekte of vakantie, zullen de andere teamleden de taken moeten verdelen. Aangezien sommige teamleden helemaal niet thuis zijn in bepaalde werkzaamheden, wordt het werk nooit zo goed gedaan als toen dat ene teamlid het deed.

Ons lichaam reageert ongeveer hetzelfde wanneer het wordt geconfronteerd met nieuwe bewegingen of belastingen.

Stel je voor dat je je heup al jaren ongemerkt ontziet doordat deze niet sterk genoeg is. Je bent anders gaan lopen, gaan zitten, gaan sporten. Je heup is eigenlijk lekker lange tijd op vakantie gegaan en heeft het zware werk aan andere spieren overgelaten. Na je uitgebreide consult met een van onze houdingstherapeuten is het klaar met de vakantie en wordt je heup geconfronteerd met nieuwe taken. Het is dus niet gek dat je heup een beetje begint te ‘miepen’. Kleine pijntjes, ongemakken, stijfheid, je kunt dit allemaal gaan voelen.

Maak je geen zorgen. Dit is volkomen normaal en dit noemen we ‘aanpassingspijntjes’.

Als houdingstherapeuten begrijpen we wat hier gebeurt en zijn we er om je te begeleiden. We nemen de aanpassingspijntjes serieus, maar tegelijkertijd weten we ook dat ze tijdelijk zijn.

Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie.

Laat je niet ontmoedigen of bang maken doordat je lichaam even protesteert.

Als jij consequent je oefeningen blijft doen en echt gaat luisteren naar de signalen van je lichaam, zullen de pijntjes verdwijnen en zul je sterker, fitter en stabieler worden dan ooit tevoren.

Ons doel is dat jij de expert wordt van je eigen lichaam. We geven je een concreet plan en een programma voor het doen van oefeningen,  maar we stimuleren je vooral om zelf de verantwoordelijkheid en de regie over je lichaam te nemen.