Je loopt langs een winkel, ziet je reflectie in de etalage en denkt: ‘OMG, ik lijk op mijn moeder!’ Ineens valt het je op dat je houding steeds meer op die van haar gaat lijken. Je lijkt net zo’n schildpad met dat hoofd naar voren. En vroeger stonden je schouders nog mooi recht op je lichaam, nu hangen ze naar voren. Je had jezelf nog zo voorgenomen om op je houding te blijven letten, maar het is er toch ingeslopen.
Is een slechte houding erfelijk, vraag je jezelf misschien af?
Hoewel genetica een rol kan spelen in de fysieke structuur van ons lichaam, denk bijvoorbeeld aan aanleg voor scoliose, zijn veel houdingsproblemen het resultaat van onze levensstijl en gewoonten. Langdurig zitten, constant gebruik van mobiele apparaten, het dragen van zware tassen aan één schouder, zijn allemaal moderne gewoonten die bijdragen aan houdingsproblemen.
Hoe kan het dan dat we soms precies de houding van onze ouders overnemen?
Kinderen en jongeren zijn bijzonder vatbaar voor het nabootsen van de houdingen en gewoonten die ze dagelijks zien. Als je ouders bijvoorbeeld vaak met een gebogen rug zitten, is de kans groot dat je dit gedrag onbewust overneemt.
De sleutel tot het verbeteren van je houding en het doorbreken van een patroon ligt in bewustwording en het actief aanpakken van slechte gewoonten. Houdingstherapie en regelmatige lichaamsbeweging zijn krachtige hulpmiddelen om je houding te verbeteren. Ze bieden technieken en oefeningen die niet alleen helpen om de spierbalans te herstellen, maar ook om bewustzijn van het eigen lichaam te vergroten.
Dit is goed nieuws! Want, terwijl sommige aspecten van onze houding inderdaad beïnvloed kunnen worden door onze genen en het gedrag dat we in onze jeugd observeren, hebben we zelf een aanzienlijke controle over hoe we onze houding vormgeven.
Door bewuste veranderingen in onze dagelijkse gewoonten en levensstijl, kunnen we onze houding verbeteren en onze gezondheid en welzijn op lange termijn bevorderen.
In essentie is onze houding een weerspiegeling van een mix van erfelijke, gedrags- en omgevingsfactoren. Door aandacht te besteden aan de invloeden die we kunnen controleren, zoals onze gewoonten en bewegingen, kunnen we stappen zetten naar een betere houding en gezondheid.
We hebben een gratis workshop: ‘Pijnvrij leven zonder beperkingen’.
Nu heb jij misschien (nog) geen klachten. Dat is mooi, maar ik denk dat je wel snapt dat een slechte houding wel tot klachten kan gaan leiden in de toekomst.
Het is wel belangrijk om nu in te grijpen. Beter voorkomen dan genezen, toch?
Meld je hier aan voor de gratis workshop:
https://www.houdingstherapie-hercules.nl/webinar