Mijn naam is Patrick van Enschot, geboren te London en opgegroeid in Nederland (Noord-Holland). Ik woon momenteel in Steenwijk maar ben een deel van de week in regio Amsterdam te vinden. Ik ben oprichter en op dit moment de enige houdingstherapeut van Praktijk voor Houdingstherapie Hercules. In Nederland ben ik 1 van de slechts 3 door Egoscue Instituut gecertificeerde houdingstherapeuten die voldoet aan alle eisen en standaarden, en de enige die zich full time met Egoscue bezig houdt.
Opleiding
Door mijn interesse voor computers en voor wiskunde heb ik de studie Econometrie gekozen en afgerond (Vrije Universiteit Amsterdam doctoraal, tegenwoordig master). Ik kwam er echter al snel achter dat de hele dag achter de computer zitten niet bij mij past. Verder kwam ik er achter dat ik graag met mensen werk op een niet-zakelijke wijze. Ik wil echt impact kunnen maken op levensaspecten die voor mensen belangrijk zijn. Na wat uitstapjes in horeca en toerisme ben ik in de IT beland, waar ik nog part time werkzaam was tot eind augustus 2019. Sedert september 2019 ben ik full time met mijn passie bezig. Ik wil mensen helpen om een leven vrij van pijn, klachten, symptomen en beperkingen te leiden. Meer in het algemeen wil ik mensen helpen om hun doelen te behalen, of dit nu vermindering van pijnklachten is of het verbeteren van (top)sportprestaties.
Al vroeg had ik interesse voor (de werking van) het menselijk lichaam en ik heb me hier op verschillende momenten in mijn leven meer in verdiept. Onder andere was dit in de inspanningsfysiologie en de anatomie. Later kwam hier ook voedingsleer bij, iets dat ik tot op de dag van vandaag bijhoud en toepas in mijn eigen leven. Ook de spirituele aspecten van het leven hebben mijn aandacht. Deze laatste aandachtsgebieden komen echter in principe niet terug in de houdingstherapie.
Mijn eigen kennismaking met Egoscue
Ik maakte voor het eerst kennis met Egoscue een aantal jaar geleden toen ik erg veel last van mijn onderrug had (‘spit’). Een vriend en toenmalige huisgenoot van mij was huisarts en ik vroeg hem of hij een pijnstiller voor me had, omdat de pijn behoorlijk heftig was. Hij was op dat moment bezig met de opleiding tot houdingstherapeut en stelde voor deze methode te gebruiken. Ik was niet erg enthousiast, omdat ik vooral van mijn pijn af wilde. Een pilletje leek me de snelste manier. Maar hij hield vol en wat er vervolgens gebeurde heeft mijn leven op zijn kop gezet.
Hij liet me een oefening doen waarbij ik direct, voor het eerst in dagen, pijnvrij was. Een magisch moment was dat, als je al dagen met stekende pijn rondloopt. De dagen erop hebben we ook veel geoefend en na een dag of 3 was de pijn zeker met minimaal 90% verminderd. Op dat moment besefte ik, dat ik deze methode ook in Nederland bekend(er) wilde maken, en niet snel daarna heb ik me opgegeven voor de opleiding.
Interesses
Ik probeer zoveel mogelijk te bewegen (tijdens en naast het werk), ik heb in mijn leven zeer veel verschillende sporten beoefend/geprobeerd (van paardrijden tot krachttraining, diverse vechtsporten, zwemmen en skeeleren om er een paar te noemen). Op dit moment hou ik het bij hardlopen (minimalistisch), spinning, bootcamp en andere groepslessen zoals body pump op de sportschool, naast yoga. Daarnaast doe ik regelmatig een workout op de minitrampoline en probeer veel te wandelen.
Naast sportieve interesses luister ik graag naar muziek, bezoek graag goede films en concerten, reis graag, houd van dieren en de natuur en heb diverse spirituele interesses. Verder houd ik van lekker eten en mag graag af en toe uit eten gaan. Ten slotte bezoek ik graag regelmatig een van de mooie saunacomplexen die Nederland rijk is. Wie nóg meer over mij wil weten (ik kan het me haast niet voorstellen), kan hier wat random weetjes over mij lezen.
Continue bijscholing
Er zijn vele manieren waarop ik mijn kennis op peil houd. Het Egoscue Instituut (in San Diego, Californië, Verenigde Staten, waar het hoofdkantoor van de methode zich bevindt) vindt het ook erg belangrijk dat de kennis van beoefenaars op peil wordt gehouden. Er worden diverse hulpmiddelen aangeboden om dit te doen. Zo zijn er met grote regelmaat studiegroepen waarin een bepaald symptoom of aspect van het therapieproces uitgelicht en verdiept wordt door een van de docenten. Een voorbeeld is “scoliose” of “het SI-gewricht” maar ook “specifieke aspecten van werken met kinderen en/of ouderen”. Er is een certificeringsprogramma waarbij er elke twee jaar een aantal punten gehaald moet worden om gecertificeerd te blijven.
Eveneens vanuit dit instituut vindt er elke maand een zogenaamde “Insiders’ call” plaats. Hierin is ruimte om alle vragen te stellen die spelen in de dagelijkse praktijk, of op theorie-gebied. Therapeuten kunnen bijvoorbeeld een praktijkgeval opvoeren (uiteraard anoniem) en de input van de docenten en de andere therapeuten vragen. Dit levert vaak verrassende nieuwe inzichten op. Daarnaast zijn er gratis webinars of Facebook live-sessies door het instituut en de klinieken en soms ook door Pete Egoscue zelf, die ook toegankelijk zijn voor niet-therapeuten.
Buiten de officiële bijscholing vanuit het Egoscue Instituut werk ik met een mentor die al lang in het vak zit en vele duizenden klanten heeft gezien. Hij is ook eigenaar van een Egoscue-kliniek en docent aan het instituut geweest. Dit is een fantastische leraar die ingewikkelde materie eenvoudig kan uitleggen. Bij hem volg ik regelmatig een verdiepingscursus en ontvang feedback en advies.
Kennis-uitwisseling
Verder heb ik een wereldwijd netwerk opgericht van therapeuten die met deze methode werken. In dit netwerk wordt veel kennis en ervaring uitgewisseld. Met regelmaat komen ook hier praktijkgevallen langs voor een ‘second opinion’ en gezamenlijk hebben deze therapeuten vele honderden, zo niet duizenden jaren ervaring. Veel van deze therapeuten hebben vroeger een Egoscue kliniek geleid en/of zijn docent van het Instituut geweest. Hierdoor zou je eigenlijk kunnen zeggen dat als klant van de praktijk, je een compleet wereldwijd kennis- en ervaringsnetwerk achter je hebt voor het geval ik er zelf niet helemaal uitkom!
Ten slotte is dit een vak wat men al doende leert. Hoe meer cliënten men ziet, hoe beter men in staat is om te helpen. Echter het blijft een individueel traject per cliënt. Zelfs twee cliënten die met precies dezelfde symptomen komen, kunnen een totaal ander oefenprogramma krijgen, omdat er nu eenmaal vele factoren zijn die dit beïnvloeden. Er zijn ook veel niet-fysieke factoren (emotioneel, omstandigheden) die invloed hebben op iemands klachten. En een menu (oefenserie) wordt ook ingepast in het levensritme van de klant, qua tijdstip, lengte en zwaarte.
Mijn nieuwsgierigheid en interesse voor het (functioneren van het) menselijk lichaam zorgen er ook voor dat ik continu bijleer! Ben je zelf een therapeut die zich bezig houdt met het lichaam of juist een aanvulling kan zijn op houdingstherapie? Ik sta altijd open voor het uitwisselen van kennis, ervaring en eventueel behandelingen/sessies. Neem in dat geval vooral contact op!
Certificering
Vanuit het Egoscue Instituut is er een kwaliteitseis om regelmatig opnieuw te certificeren. Dit zorgt ervoor dat kennis op peil wordt gehouden. Ik heb dan ook regelmatig contact met de universiteit per e-mail of Skype en zoals boven beschreven via verdiepingsstudies.
Onderstaand mijn huidige certificering als Egoscue Certified Postural Alignment Specialist. Deze certificering is onlangs verlengd tot 2021.
Approved provider
Therapeuten die aan alle kwaliteitseisen van het Egoscue Instituut (en hoofdkantoor) voldoen, mogen onderstaand logo op hun website voeren en worden aanbevolen door het hoofdkantoor. Op dit moment zijn dat er slechts 3 in Nederland waaronder ik.