“Ik heb nu nog meer last dan vorige week. Die oefeningen werken helemaal niet!”

Gelukkig schiet ik niet meer meteen in de stress als een cliënt dat zegt.

Vroeger kon ik nog wel eens twijfelen aan mezelf. ‘Jeetje, heb ik misschien te moeilijke oefeningen gegeven? Of waren de oefeningen helemaal niet geschikt voor deze persoon?’

In de loop van de tijd heb ik geleerd om eerst eens uit te vragen wat er aan de hand is. Ik vroeg mijn cliënt om haar week eens te beschrijven en welke oefeningen ze precies had gedaan.

“Nou, ik heb dat formulier vorige week van jou gekregen met die beschrijving van die oefeningen en ik ben daar meteen de volgende dag mee aan de slag gegaan. Ik heb precies gedaan wat er stond en nu heb ik nog meer pijn dan daarvoor.”

“Oke, ik begrijp dat je klachten zijn toegenomen sinds je de oefeningen bent gaan doen? Ik heb je inderdaad een lijstje gegeven met 10 oefeningen en ik vertelde je dat je er daar elke dag 3 van uitkiest om die ochtend mee te beginnen. Vertel eens welke oefeningen je eruit gepikt hebt om te doen?”

Ze viel even stil.

“Eh….”

“Zie je het staan op je blaadje, bovenaan?”

“Eh… ja…  Oh, wat erg…”

Ik probeerde haar te volgen: “Wat is erg?”

“Nou, ik herinner me nu dat je het inderdaad zo gezegd hebt en ik zie het nu ook staan, maar ik heb alle oefeningen op het lijstje gedaan. Ik vond het al best veel, maar ik dacht: nou hup, als ik nou goed mijn best doe, dan ben ik vast ook snel van mijn klachten af. Dat was zeker niet de bedoeling?”

Kijk, toen begreep ik en jij nu vast ook, waarom ze meer pijn had gekregen. Ze had veel meer gedaan dan de bedoeling was. En bij veel van mijn cliënten is het ook begrijpelijk dat ze over dit soort instructies heen lezen, want ik krijg vaak van die mensen die maar doorgaan, die niet zo goed naar de signalen van hun lichaam luisteren.

Deze persoon had niet goed gelezen en mijn instructies niet goed onthouden, maar als ze naar haar lichaam had geluisterd, had ze al aangevoeld dat die oefeningen te veel voor haar waren.

Overdrijven is een vak, maar cliënten kunnen er ook wat van.

Ik zeg het nu dus ook tegen jou, alvast, voordat je misschien een keer met mij gaat werken: Overdrijf niet zo! Doe wat je verteld wordt, maar ga niet meer doen. Er zijn goede redenen voor het advies dat ik geef. Meer doen levert geen betere resultaten op.

Heb jij ook de neiging om steeds meer te doen dan goed voor je is en krijg je daar alleen maar meer last van?

Neem dan even contact op, want dan heb je gewoon goede begeleiding nodig.