De methode die wij gebruiken is afgeleid van de methode die zo’n 40 jaar geleden is ontwikkeld door Pete Egoscue. Hij heeft de methode ontwikkeld omdat hij zelf (tijdens en na de Vietnam oorlog) pijnklachten had die niet met traditionele methoden op te lossen waren. In de afgelopen 40 jaar is aan de methode geschaafd tot de methode die het nu is. Deze methode heeft wereldwijd honderdduizenden mensen van hun pijnklachten af geholpen en hun (sportieve) prestaties verbeterd. De methode die wij gebruiken is gebaseerd op de Egoscue methode.

Holistische methode

Kern van deze methode is dat het lichaam een eenheid is. Je kunt niet naar een deel van het lichaam kijken zonder de relatie met de andere delen mee te nemen. Bij pijnklachten betekent dit dat gekeken moet worden naar de oorzaak van de pijnklachten, die meestal ergens anders ligt dan waar de pijn is. Het is de taak van de therapeut om, samen met jou, oorzaak en gevolg te ontrafelen. Gaandeweg leren we allebei hoe dat bij jou zit. Gevolg hiervan is dat  jij, in de toekomst een groter inzicht zult hebben en zelf, in veel gevallen, in staat zal zijn om problemen en pijnklachten te verhelpen.

mondspray

Symptomatisch behandelen is te vergelijken met een mondspray. Deze maskeert slechte geuren en lost het onderliggende probleem niet op (misschien is er wel een ontsteking in de mond). Voor even is dit acceptabel (een date, een sollicitatiegesprek enzovoorts) maar op de lange termijn niet. Op de lange termijn wil je de oorzaak van het probleem aanpakken. Dat is net zo met pijnklachten. Je kunt wel een pijnstiller nemen, maar die maskeert alleen het probleem, zodat je er even geen last van hebt. Met onze methode kijken we echt naar de oorzaak (of oorzaken) van jouw pijnklachten.

Terug naar de blauwdruk

Doel van de methode is om het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke blauwdruk, meer specifiek: de positie van de gewrichten.  De gewrichten worden weer in rechte hoeken ten opzichte van elkaar geplaatst. De ervaring leert dat hiermee de klachten worden aangepakt.

Klik hier voor meer informatie: De methode in meer detail

Werkwijze

Een typisch consult bestaat uit:

  • intake
  • nemen van houdingsfoto’s (statische houding)
  • doen van testoefening(en) om jouw lichaam te zien bewegen
  • wandeltest
  • genereren van een oefenmenu
  • doorlopen van het oefenmenu

Klik hier voor meer informatie over hoe een consult bij Praktijk voor Houdingstherapie Hercules in zijn werk gaat, en hier voor video’s van een serie consulten in de praktijk bij het hoofdkantoor van de oorspronkelijke Egoscue-methode in San Diego.

Typen houdingsafwijkingen

Iedereen heeft een eigen houdings- en bewegingspatroon en de methode wordt afgestemd op jouw persoonlijke klachten, beperkingen en houdingsafwijkingen ten opzichte van het ideaal. Er is echter een grove indeling te maken in drie groepen, waar iedereen toe gerekend kan worden. Het is misschien interessant om zelf eens in te schatten tot welke groep jij behoort. Klik hier voor deze 3 typen. Kijk hier voor de top 5 van de meest voorkomende houdingsafwijkingen!

 Computersoftware

Tijdens het behandeltraject wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten voor een optimaal resultaat. Voor een overzicht van de gebruikte software tijdens het behandeltraject klik hier.