Pete Egoscue

Pete Egoscue

Pete Egoscue is de grondlegger van de gelijknamige methode. De methode van houdingstherapie die ik gebruik is hierop gebaseerd. Pete Egoscue heeft deze methode ongeveer 45 jaar geleden ontwikkeld.

Achtergrond Pete

Pete Egoscue is een Amerikaan, nu in de 70, die in de jaren 70 van de vorige eeuw onder andere als marinier gediend heeft in Vietnam. Hij is daar gewond geraakt en kon niet goed geholpen worden door doktoren en fysiotherapeuten. Hij is zichzelf vervolgens gaan verdiepen in medische boeken, met name over anatomie en fysiologie. Een van de eerste dingen die hij las was dat het lichaam bi-functioneel is (hoort te zijn). Hij keek in de spiegel en zag dat dat bij hem totaal niet het geval was: hij was verre van symmetrisch. Hij bedacht toen: misschien gaat mijn pijn wel weg als ik symmetrischer en functioneler word. Hij zag een correlatie tussen het verdwijnen van zijn beperkingen en het verdwijnen van de pijn. Hij ontdekte dat het lichaam een eenheid is, en dat je als je de houding verbeterd, klachten kunt verminderen. Door middel van oefeningen die hij deels zelf ontwikkelde en deels leende van bijvoorbeeld yoga en pilates, heeft hij zichzelf kunnen genezen van de chronische pijn waar hij aan leed. Er zijn inmiddels ruim 700 Egoscue oefeningen of, zoals deze officieel heten, e-cises (Egoscue-cises of easy-cises).

Klinieken

Na zijn actieve tijd als militair heeft hij de eerste kliniek opgericht in San Diego, Californië. Van daaruit is het snel gegaan, en zijn al gauw de volgende klinieken opgericht. Momenteel zijn er ongeveer 15 klinieken in Noord-Amerika, 1 in Mexico en 1 in Japan. Deze klinieken werken volgens de franchise formule. Het byzondere is dat de klinieken weinig reclame maken. De meeste nieuwe klanten komen via een bekende of familielid.

Cliënten

Pete heeft sinds de jaren zeventig, de afgelopen 45 jaar, tienduizenden cliënten behandeld. Eerst alleen, later samen met medewerkers die hij getraind heeft in zijn methode. Tot zijn klantenkring behoren veel (top)sporters, een van de eerste bekende cliënten was golfer Jack Niklaus. Ook nu nog zijn veel topgolfers cliënt bij de Egoscue klinieken maar ook veel American Football spelers en andere atleten. Pete heeft ook onder andere oud-president Gerald Ford behandeld. Tony Robbins is ook een enthousiaste beoefenaar van de methode en bijvoorbeeld Deepak Chopra beveelt de methode ook warm aan. Ik weet dat in Nederland in ieder geval Arnold Vanderlyde de methode heeft gebruikt. Kijkend naar de houding van veel topsporters, zou ik deze graag als cliënt verwelkomen! Een optimaal uitgebalanceerd lichaam presteert immers veel beter.

Universiteit

Na het openen van de klinieken is Egoscue Universiteit opgericht om de mogelijkheid te bieden om methode aan iedereen te kunnen leren. Ik heb hier ook mijn opleiding gedaan en heb daar Pete kort mogen ontmoeten. Wereldwijd zijn er inmiddels honderden therapeuten die met deze methode werken, maar niet verbonden zijn aan een officiële kliniek. De meeste therapeuten wonen in de VS; in Europa zijn er echter nog maar zeer weinig therapeuten.

Boeken

Pete heeft tot op de dag van vandaag 5 boeken geschreven, die alle zeer positief zijn ontvangen. Ik verkoop sommige van deze boeken ook in de praktijk. Deze zijn geschikt als u wat meer wilt weten over de werking en achterliggende principes van de methode. Neem contact op om te weten welk boek voor u geschikt is, hierin kan ik u vrijblijvend adviseren. Ze zijn ook uitermate geschikt om kado te doen aan iemand die last heeft van (chronische) pijnklachten en die (nog) niet bereid is om een houdingstherapie-traject in te gaan. Zie ook Hulpmiddelen en boeken.

Op dit moment

Pete woont momenteel in Florida. Hij heeft zijn positie als president van Egoscue begin 2017 neergelegd maar begeleidt nog enkele klanten, en werkt daarnaast als adviseur op het gebied van fitness en houding van onder andere Sonima fitness. Hij is nog regelmatig in de klinieken te vinden, met name het hoofdkantoor in San Diego, waar ik hem in 2015 kort heb ontmoet. Pete is op Twitter te volgen op @PeteEgoscue. Pete heeft zich de laatste tijd intensief bezig gehouden met het volledig vernieuwen van de software die door de therapeuten wordt gebruikt, zodat Pete als het ware naast ons staat bij een afspraak. De software heet dan ook ePete!

Facebook live

Pete spreekt (on)regelmatig live op Facebook waarbij hij vragen van luisteraars beantwoordt (of geheel eigenzinnig alle vragen terzijde legt en een eigen onderwerp start). Vaak hoor ik een tijdje van tevoren wanneer Pete live gaat op Facebook, dit zal ik delen op de Facebook-pagina van de praktijk dus hou deze in de gaten!

Een van de laatste video’s kunt u hieronder zien: