Hoe ziet een eerste bezoek eruit?

Het eerste bezoek duurt zo’n 2 á 2,5 uur (uiteraard in overleg met u) en ziet er als volgt uit:

Intake

intakeWe doen altijd een uitgebreide intake. Het is belangrijk om de tijd te nemen en uw medische historie te bespreken omdat dit van invloed kan zijn op uw huidige klachten. Ook zaken die u misschien was vergeten of die u niet belangrijk lijken, kunnen dat wel zijn. Verder is het erg belangrijk om u als persoon te leren kennen en uw specifieke klachten, wensen, hoop en verwachting te weten te komen. Graag hoor ik ook of u eventueel andere therapeuten heeft bezocht en hoe dit is gegaan. Verder is het van belang om te weten welke activiteiten u in het dagelijks leven beoefent (inclusief eventuele sporten maar ook bijvoorbeeld tuinieren).

We gaan samen op zoek naar mogelijke oorzaken van uw klachten. In deze methode is de cliënt hierbij op zijn minst gelijkwaardig aan de therapeut, omdat de cliënt zijn of haar lichaam nu eenmaal het beste kent. Wat de therapeut kan doen is interpreteren en vertalen van de signalen die het lichaam geeft.

We bespreken de methode die ik gebruik en stemmen dit af op u, zowel qua klachten als qua persoonlijkheid.

Foto’s

Door middel van het nemen van 4 houdingsfoto’s (voor, achter, links en rechts) wordt uw houding vastgelegd. Door dit op een gestandaardiseerde manier te doen is het later gemakkelijk om veranderingen in uw houding te zien. We gaan samen deze foto’s bekijken en bespreken.

Palpatie

In sommige gevallen is (op de foto’s) niet duidelijk te zien hoe de gewrichten staan en is het nodig om deze te palperen, met name bij het bekken is dit het geval. Dit gebeurt uiteraard alleen met uw toestemming. Weten wat de stand van het bekken is, is essentieel voor het verdere verloop van de therapie.

Functionele tests

Naast het kijken naar uw houding doen we ook een aantal (meestal 3) oefeningen om te bekijken hoe functioneel uw gewrichten zijn en hoe deze met elkaar samenwerken. Het is soms handig om hier video-opnamen van te maken. Zo kunnen we later vergelijken wat er verandert en laten zien is vaak makkelijker dan uitleggen.

Loopanalyse

Video-analyse

Het doel van de loopanalyse is om te zien hoe uw gewrichten bewegen als u loopt. Dit geeft veel waardevolle informatie, naast de informatie die we tot dan toe al hebben verzameld. Dit gebeurt ook meestal met video-opname. De loopanalyse vindt meestal niet tijdens het eerste bezoek plaats maar eventueel in een vervolgbezoek.

Houdingsanalyse in de computer

Bovenaanzicht

Terwijl u de eerste oefening uitvoert, zet ik uw gegevens in het computersysteem: uw pijnklachten en houdingsfoto’s die ik tevens vertaal in een draadmodel (zie methode).

Genereren en testen menu

menuDe computer berekent nu aan de hand van uw klachten en houding een voor u samengesteld menu. Het is meestal nodig om dit menu enigszins aan te passen aan uw mogelijkheden en beperkingen. Samen gaan we vervolgens deze oefeningen doorlopen om te kijken of u deze correct kunt uitvoeren. Als oefeningen te makkelijk of te moeilijk voor u zijn, kunnen we deze vervangen.

Bij deze methode luistert een goede uitvoering zeer nauw dus we zullen alle relevante details bespreken en oefenen. De ervaring leert dat u al na de eerste keer uitvoeren van deze oefeningen (wat doorgaans een half uur tot een uur duurt, inclusief instructie) al een aanzienlijke verbetering van uw klachten ervaart. De lengte van het menu wordt in overleg met u bepaald.

Na het doorlopen van uw menu doen we (enkele) functionele tests opnieuw om te bepalen of er verschil is met de manier waarop u deze voor de oefeningen deed. Ook kunnen we opnieuw een looptest doen.

Klik hier voor een overzicht van alle computerprogramma’s die gedurende het traject gebruik worden. Overigens verwacht ik in de loop van 2018 een nieuwe, geheel gemoderniseerde versie van het analyseprogramma te krijgen via het Egoscue Instituut. Deze versie wordt op dit moment uitgebreid getest.

Vaststellen menu en vervolgafspraken

Nadat het menu voorlopig is vastgesteld, krijgt u het menu thuisgestuurd (in principe via e-mail). U kunt hier thuis mee aan de slag en kunt uw menu uitprinten, of gebruik maken van een app op uw iPhone of iPad. We bespreken hoe u de oefeningen het beste kunt inpassen in uw schema en eigen omgeving.

We maken direct een aantal vervolgafspraken, waarbij de eerste afspraak al zo snel mogelijk dient te zijn. Dit is nodig omdat de ervaring leert dat de meeste mensen thuis toch nog veel vragen hebben en zich sommige details van de oefeningen niet kunnen herinneren. Wel probeer ik er altijd voor te zorgen dat alles zoveel mogelijk duidelijk is op het moment dat u de praktijk verlaat. Wat we ook doen is concrete doelen stellen die u wilt bereiken, met een zo duidelijk mogelijk tijdspad daarnaartoe. U kunt na het bezoek altijd contact met mij opnemen voor vragen.

Hoe ziet een vervolgbezoek eruit?

Een vervolgbezoek duurt in principe 1 á 1,5 uur en de inhoud hiervan staat niet vast, maar is afhankelijk van uw voortgang en uw behoefte:

 • Het tweede bezoek is in principe een review-sessie, waarin we kijken of u de oefeningen correct uitvoert en bespreken hoe het de afgelopen week is gegaan. Indien nodig maken we wat aanpassingen aan het menu. Het is meestal niet nodig om grote wijzigingen aan te brengen maar zelfs na een week zijn er meestal al aanpassingen.
 • In het derde bezoek introduceer ik meestal de Egoscue Tower. Dit is een zeer krachtige oefening die het hele bezoek zal duren. Tijdens deze oefening kunnen we dieper ingaan op vragen die u heeft en heb ik meestal een wat gedetailleerdere analyse kunnen maken van uw situatie, die we dan kunnen bespreken.
 • Om de paar bezoeken (bijvoorbeeld elke 4 weken, echter vaker als u dat wilt) maken we nieuwe houdingsfoto’s. Aan de hand hiervan (en van het doorlopen van wat oefeningen) stellen we samen vast of er een aanpassing moet komen van uw menu, of dat u verduidelijking wilt van het een of ander.
 • Misschien wilt u een speciaal menu dat u helpt om beter te sporten. In dat geval kunnen we een kort menu maken (3-4 oefeningen) dat u voor het sporten kunt uitvoeren, en/of een kort menu dat u na het sporten kunt uitvoeren. Zie ook deze pagina voor meer informatie.
 • Misschien is uw huidige menu te lang en wilt u deze opsplitsen. Doe dit dan niet zelf maar kom hiervoor terug (of mail mij hierover), elk menu is opgesteld volgens bepaalde principes.
 • Misschien wilt u een menu dat u tijdens het werk kunt gebruiken of tijdens het reizen met de auto of vliegtuig.
 • Vervolgbezoeken zijn altijd per sessie en niet per tijdseenheid. Het bezoek kan korter of langer duren dan hierboven aangegeven.

Wat moet ik meenemen en aantrekken bij een bezoek?

Bij het eerste bezoek

 • eventuele medische gegevens die u relevant vindt, zoals röntgenfoto’s of rapporten en verslagen van de huisarts of specialisten. Dit is echter niet noodzakelijk om de therapie te starten.
 • Zie verder bij vervolgbezoeken

Bij vervolgbezoeken

 • Een houdingstherapie-sessie is niet inspannend. Sportkleding is dan ook niet noodzakelijk. Draag in ieder geval kleding waarin u zich makkelijk kunt bewegen.
 • De meeste oefeningen vinden blootsvoets plaats, maar neem wel (sport)schoenen mee, voor enkele oefeningen is dit noodzakelijk en we kunnen dan gelijk eventuele slijtagepatronen bekijken.
 • Voor de houdingsfoto’s dienen alle gewrichten en de navel goed zichtbaar te zijn:
  • het allerbeste is om de foto’s te nemen in ondergoed of zwemkleding. Voor vrouwen: een (sport)bh of bikinitop en -broekje. Voor mannen: zonder shirt. Geen sokken of schoenen!
  • In ieder geval: een korte (liefst strakke) broek tot (ruim) boven de knie, of op zijn minst een langere broek die gemakkelijk tot boven de knie op te rollen is tijdens het maken van foto’s. Nogmaals het kunnen zien van de knieën is cruciaal.
  • voor mannen worden de foto’s in principe met alleen korte broek (zonder shirt) genomen. Heeft u hier bezwaren tegen, neem dan een strak (mouwloos) shirt mee liefst met lichte kleur.
  • vrouwen kunnen een (sport-)bh, bikini(top) of eventueel een strak, mouwloos, shirt dragen voor de foto, liefst van lichte kleur. Ook hier moeten de schouders zichtbaar zijn en bij voorkeur de navel.
  • tijdens het maken van foto’s en functionele tests maak ik soms gebruik van kleine stickers die ik op uw gewrichten plak. Het wordt hiermee makkelijker om de stand van de gewrichten te volgen. Deze stickers kunt u probleemloos later weer verwijderen na de sessie.
 • (Voor en) na het maken van de houdingsfoto’s kunt u kleding aandoen waarin u makkelijk beweegt. Bovenstaande geldt dus alleen voor het maken van de foto’s. Dit duurt doorgaans slechts 10 minuten.
 • Bij bezoeken waarbij foto’s genomen worden kunt u dezelfde kleding dragen als bij de intake, zodat de verschillen het makkelijkst zichtbaar zijn.
 • Hoe makkelijker ik uw gewrichten kan zien, hoe gemakkelijker het is om de juiste oefeningen te selecteren en hoe sneller uw vooruitgang zal zijn. Vaststellen is beter dan gokken, zeker bij deze methode waar details nauw luisteren.

Routebeschrijving

Klik hier voor een routebeschrijving naar de praktijk. Lees dit s.v.p. goed door ook al heeft u navigatie. De ervaring leert dat veel mensen zelfs met navigatie verkeerd rijden.

Begeleiding

Gedurende het therapieproces kunt u mij onbeperkt vragen stellen (liefst via Email of Whatsapp), dus bij twijfel zeker doen! Liever een paar keer teveel dan een keer te weinig. Deze methode kenmerkt zich door een zeer intensieve samenwerking tussen klant en therapeut en hoe beter en meer uw feedback, des te beter we de oefeningen op uw situatie kunnen afstemmen. Ook kan het zijn dat ik u af en toe bel of op een andere manier contact opneem om te vragen hoe het gaat. Ik wil er zeker van zijn dat alles optimaal verloopt zodat uw klachten zo snel mogelijk verdwijnen. Hier ben ik, samen met u, zeer bij betrokken!