Onze heupen zijn vaak minder functioneel dan ze moeten zijn (en waarschijnlijk vroeger wel geweest zijn). De volgende oefening is een zeer krachtige oefening om de heupfunctie te verbeteren. Let op, dit is een oefening die lastiger is dan de meeste oefeningen uit de houdingstherapie. Hij komt uit het “patch fitness” gedeelte van houdingstherapie, de meer actieve variant. Echter, bijna iedereen kan deze oefening uitvoeren. Hij is bij uitstek geschikt voor mensen die iets meer uitdaging willen bij het verbeteren van hun functionaliteit (en houding).

Een variant op deze oefening wordt vaak door personal trainers, of in bootcamp-achtige trainingen gedaan maar met net andere details. Daarom is het goed om te horen wat de voordelen zijn van het op deze manier uitvoeren van de oefening.

Video van de oefening

In plaats van een beschrijving, plaats ik in dit geval een Engelstalig filmpje dat onlangs op Facebook live is geweest en waarin de oefening gedemonstreerd wordt door 2 van de (voormalig) vice-presidenten van Egoscue (waarop mijn methode van houdingstherapie gebaseerd is). Een opmerking hierbij: ik hoor vaak van mensen naar wie ik deze filmpjes doorstuur, dat ze deze “te Amerikaans” vinden (lees: te overdreven, de manier van presenteren spreekt niet aan). Mijn verzoek: kijk hier alsjeblieft doorheen. De informatie die wordt verteld is van zeer hoge kwaliteit. Ik ken beide heren persoonlijk en ze zijn beide al vele jaren (meer dan 40 jaar samen) met veel passie bezig om houdingstherapie te promoten en uit te voeren.

Instagram video

Naast bovenstaande video hieronder nog een video van Instagram van Brian Bradley (vice president Egoscue en rechterhand van Pete):