Slapen zonder pijn.

Voor veel mensen is dat heel logisch. Waarom zou je pijn moeten hebben als je slaapt? Tenzij je op een spijkermat slaapt of zo?

Nou, ik ken best veel mensen die moeten slapen met pijn.  Ze moeten maar zien dat ze überhaupt in slaap vallen, want dat is ook lastig als je pijn hebt.

 

Stel je voor dat je de hele dag gewerkt hebt, ’s avonds blij bent dat je op de bank kunt zitten, maar dat je je eigenlijk geen houding weet te geven van de rugpijn. Recht zitten, schuin zitten, voorover, achterover, niets helpt echt.

 

Je ziet er al tegenop om naar bed te gaan, want daar is geen afleiding, daar wordt je nog meer met de pijn geconfronteerd.

Ook in bed blijf je maar draaien. Linkerzij, rechterzij, op je rug, want op je buik gaat helemaal niet, pff… om moedeloos van te worden. Terwijl de klok verder tikt, reken je uit hoeveel uur het nog duurt voordat de wekker gaat en je weer op moet staan.

 

Wat is daar nou aan te doen?

 

Nou, ten eerste moeten we natuurlijk gaan uitvinden waarom je pijn hebt. Dat betekent dat ik naar je houding ga kijken. Aan je houding kan ik namelijk aardig goed zien wat er aan de hand is. Je lichaam probeert je te helpen en gaat een houding aannemen die voor jou het meest comfortabel is. Dat is vaak niet een hele goede houding, maar je lichaam wil altijd proberen zich in balans te houden. Dan gaat het soms een beetje in rare bochten wringen.

Zodra ik weet wat het probleem is, ga ik je specifieke oefeningen geven om je lichaam te helpen. Misschien zijn bepaalde spieren verzwakt en is het nodig die te versterken.

 

Meestal raad ik aan om oefeningen in de ochtend te doen.

 

Maar als je juist ’s nachts veel last hebt, moet je het misschien wel ’s avonds doen voordat je naar bed gaat. Dat zou wel eens het verschil kunnen maken tussen een nacht wakker liggen of als een roosje in slaap vallen.

Als je nu al oefeningen doet overdag en je slaapt nog steeds niet zo goed, kun je dat eens proberen. Ervan uitgaande dat je de juiste oefeningen voor jouw lichaam doet, anders werkt het nog niet.

 

Ik kijk graag met je mee of de oefeningen die je doet wel bij jouw lichaam en klachten passen.

 

Groetjes,

Patrick.