Sta jij op het punt om binnenkort een operatie te ondergaan, in de hoop om eindelijk van die vervelende klachten af te komen?

Sommige operaties kunnen behoorlijk ingrijpend en risicovol zijn, maar ik begrijp dat een leven met pijn ook niet te doen is. Je hebt er vast op een gegeven moment alles voor over om maar geen pijn meer te hebben.

Helaas is het zo dat veel mensen teleurgesteld worden, want zo’n operatie lost de klachten niet altijd op. De specialist heeft een theorie over wat de oorzaak van jouw pijn is en denkt daar een passende oplossing voor gevonden te hebben: opereren.

Maar wat als de oorzaak van jouw pijn op een heel ander vlak ligt? Dan heeft zo’n operatie natuurlijk geen zin. Het placebo-effect kan ervoor zorgen dat je een paar weken of maanden minder last hebt, maar daarna krijg je weer pijn.

Gelukkig wordt er niet meer zo snel geopereerd als vroeger, bijvoorbeeld bij een hernia. Nu worden mensen toch gestimuleerd om naar de fysio te gaan, stressfactoren aan te pakken, etc. En heel vaak gaat een hernia ook uit zichzelf over.

De samenwerking tussen je spieren

Je weet zelf vast wel dat je heel anders gaat lopen, staan of zitten als je pijn hebt. Je spieren helpen elkaar als het niet zo lekker gaat. De ene spier gaat harder werken als een andere spier het niet goed doet. Het is prachtig dat ze elkaar zo op kunnen vangen, maar de kans dat spieren hierdoor overbelast raken is groot. Bovendien wordt je houding hier slechter van en gaan je gewrichten in een verkeerde stand staan, wat nog meer pijn kan veroorzaken.

Als je dit snapt, kun je je wellicht ook wel voorstellen dat een verkeerde houding de basis zou kunnen zijn van het ontwikkelen van je klachten. Bijvoorbeeld: Je zit al een hele tijd verkeerd achter je computer. Hierdoor moeten bepaalde spieren in je nek en rug harder werken. Aangezien alle spieren door bindweefsels met elkaar verbonden zijn, gaan overbelaste spieren in je rug ook aan je heup trekken. Een scheef heupgewricht heeft ook effect op de stand van je knie en je voet. Het beïnvloeden van spieren en gewrichten onderling gaat van boven naar beneden, maar ook van beneden naar boven.

Doe de QuickScan

Voordat je dus instemt met een operatie, is het raadzaam om eens te laten kijken of dat echt nodig is. Ik help je graag door middel van een QuickScan, waarvoor je niet eens naar mijn praktijk hoeft. Jij stuurt mij foto’s van je lichaamshouding, die ik vervolgens ga analyseren en bekijken. Aan de hand van de uitslag kun je zelf bepalen of je verder door mij geholpen wilt worden.

Wat heb je te verliezen?

Als je na een paar weken geen resultaat hebt, kun je alsnog voor die operatie gaan.

Neem even contact met mij op via de chat zodat ik je precies kan vertellen waar de foto’s aan moeten voldoen.

Lees hier meer over de QuickScan:

Gratis Quick Scan van je houding