Sommige mensen zullen zich afvragen wat het nut is van houdingstherapie. Ze willen meteen liever de sportschool induiken om aan hun spierkracht en conditie te werken als ze klachten krijgen.
“Want”, zeggen ze “ik moet vast meer bewegen, mijn conditie is slecht en mijn spieren zijn niet sterk genoeg.”
Dat kan waar zijn, maar ik zou zeggen:
Als je het goed wilt doen, begin dan bij de basis.
Ik vergelijk het wel eens met het bouwen van een huis. Stel je voor dat je een huis wilt bouwen. Wat is het eerste wat je dan moet doen?
Ik hoop niet dat je denkt: ‘Nou, meteen behangetjes en gordijnen uitzoeken, natuurlijk!’
Als je een huis gaat bouwen, begin je bij het fundament, toch? Je wilt eerst een solide basis hebben, voordat je er een huis op gaat zetten.
Voor je lichaam werkt dit op dezelfde manier. Houdingstherapie helpt je die sterke basis, dat fundament neer te zetten. Voordat je krachttraining gaat doen, gaat hardlopen of andere intensieve oefeningen gaat doen, is het belangrijk dat je lichaam uitgelijnd en in balans is.
Stel je voor dat je zou gaan squatten, terwijl je houding niet goed is. Dat zou kunnen leiden tot blessures én je behaalt ook niet de resultaten die je wilt omdat je lichaam de oefeningen niet goed kan uitvoeren.
Met houdingstherapie kijken we naar de stand van je lichaam, je gewrichten en naar hoe je beweegt. Soms zal er iets gecorrigeerd moeten worden om je lichaam weer optimaal te kunnen laten functioneren. Dat doe je door de oefeningen te doen die ik je aanraad.
Het opbouwen van dat fundament, die sterke basis kost tijd en inzet. Maar het is het dubbel en dwars waard.
Want als je eenmaal die solide basis hebt gelegd kun je gaan opbouwen met de activiteiten die je graag wilt doen, zoals hardlopen of krachttraining. Het verschil is nu dat je veel veiliger en effectiever traint.
Misschien denk je nu: “Ja, allemaal leuk, maar dan moet ik dit zeker altijd blijven doen, als onderhoud?”
Laten we de metafoor van het huis er even bij houden. Het bouwen van het huis en het inrichten kost veel tijd. Gelukkig komt er een keer een dag dat deze opbouwfase klaar is, dan kun je gaan genieten van het wonen in je huis. Maar je weet ook dat het verstandig is om je mooie huis te onderhouden. Er moet geschilderd worden, bepaalde dingen moeten in de loop van de tijd vervangen worden. Dat is elke keer stukje bij beetje iets. Als je zuinig bent op je spullen en je doet het onderhoud wanneer het nodig is, dan is het niet zo veel werk.
Waar je in het begin het meeste bezig bent met je lichaam in balans te krijgen, hoef je na een tijdje nog maar het minimale te doen om het goed te houden en dan kost het helemaal niet veel tijd meer.
Wil jij weten hoe jij een sterk fundament, een gebalanceerd lichaam kunt realiseren?
Vraag een adviesgesprek met mij aan: https://www.houdingstherapie-hercules.nl/contactformulier/