Static back is een van de meest krachtige oefeningen van de Egoscue-methode van houdingstherapie. Vergis u niet door de eenvoud van de oefening; de oefening is verrassend actief voor het lichaam.

Uitgangspositie

Static back

Lig op de vloer (als u een harde vloer heeft, leg dan bijvoorbeeld een yogamatje neer). Leg uw benen over een blok, hocker of bijvoorbeeld over de armleuning van een bank. Over de zitting van een stoel is ook mogelijk, misschien met wat kussens om op de juiste hoogte te komen. Het is belangrijk om de hoek van 90 graden zoveel mogelijk te benaderen, voor zover uw lichaam dit toelaat. Als uw onderbenen te laag liggen, leg hier dan 1 of enkele kussens onder. Probeer met uw billen zo dicht mogelijk tegen het object aan te komen. De benen zijn op heupbreedte en de onderbenen en voeten zijn ontspannen, laat deze naar de zijkant vallen. Leg uw armen zijwaarts van u af in een hoek die comfortabel is. Als uw schouders het toelaten kunt u uw armen op 90 graden van de schouders leggen (dus loodrecht op het lichaam), maar voor de meeste mensen is 45 graden comfortabeler. Als u in deze positie last van uw nek heeft, leg dan een kussentje onder uw hoofd of nek. Doe de oefening zonder schoenen.

Uitvoering

Blijf 5 minuten in deze houding liggen. Zorg ervoor dat u rustig blijft ademen vanuit de buik. Uw buik zal dan rustig omhoog en omlaag gaan. Probeer om u over te geven aan de zwaartekracht en u helemaal te ontspannen. U wordt gedragen door de grond.

Werking

Doordat het lichaam in een functionele positie ligt (alle hoeken zijn 90 graden en de schouders zijn op 1 lijn met de heupen) kan het bekkengebied zich ontspannen. U zult waarschijnlijk merken dat het holletje in uw rug langzaam minder wordt, de ruggengraat keert terug naar de natuurlijke vorm met de natuurlijke S-curve, met hulp van de zwaartekracht. Dit heeft een keteneffect in het hele lichaam (zowel richting de schouders als richting de heupen, knieën en enkels) waardoor het lichaam leert dat dit een goede, functionele positie is. Als uw bekken naar voren of achteren is gekanteld (zoals bij de meeste mensen het geval is) helpt deze oefening om het bekken weer in de neutrale stand te krijgen. Daarnaast helpt het om eventuele rotatie in bekken of schoudergordel te neutraliseren.

Toepassing

Deze oefening is uitermate geschikt voor mensen met lage rugklachten. Als u last heeft van spit (lumbago – spasmen in de onderrug) is dit een van de oefeningen die waarschijnlijk uw pijnklachten sterk doet verminderen. Als u erge pijn hebt, kunt u langer in deze houding blijven liggen, bijvoorbeeld 15 of 20 minuten. Langer dan een uur heeft verder niet zoveel toegevoegde waarde maar kan wel erg prettig zijn voor het lichaam. U kunt deze oefening ook prima doen als u thuis komt van werk of van het sporten, of voor het slapen gaan. Doe hem ook dan iets langer, bijvoorbeeld 15 minuten. Doordat deze oefening het lichaam in een neutrale stand brengt, is dit meestal de eerste oefening op een houdingstherapie-menu (serie oefeningen).

Tip

U kunt de tijd in Static Back goed gebruiken door bijvoorbeeld naar muziek of naar een luisterboek te luisteren. U kunt deze tijd ook gebruiken voor meditatie. Voel u vrij om langer te blijven liggen, veel klanten vinden dit een prettige en ontspannen houding. Of zoals iemand eens zei: ‘het brengt hoofd en hart op 1 lijn’.

Hoogte van het blok

De standaard hoogte van een groot Egoscue-blok is 45 centimeter. Voor de meesten is dit een goede hoogte, of 2,5 centimeter hoger. Voor mensen met lange bovenbenen is 50 centimeter een goede hoogte. Ik heb het grote blok niet op voorraad in de praktijk maar kan dit wel voor u bestellen. Neem in dat geval contact op.

Video

Hieronder ziet u een video van deze oefening!