Gebruik jij pijnstillers en wil je daar het liefst vanaf?

Dat begrijp ik.

Ik gebruik zelf ook heus wel eens een pijnstiller als ik een knallende koppijn heb, maar de tijden van dagelijkse pillen om te kunnen functioneren zijn wel voorbij.

Tegenwoordig worden pillen vrij makkelijk voorgeschreven en kun je veel producten gewoon zelf bij de apotheek of drogist krijgen. Dat ze vrij verkrijgbaar zijn wil niet zeggen dat ze geen kwaad kunnen.

Wat is het voordeel van pijnstillers? Uiteraard dat je de pijn niet voelt en dat je alle bewegingen en activiteiten kunt doen zonder belemmerd te worden. Hoe fijn is dat?

 

Wat is het nadeel van pijnstillers? Dat je de pijn niet voelt en dat je alle bewegingen en activiteiten kunt doen zonder belemmerd te worden.

Huh??

 

Oké, ik leg het uit.

 

Pijn is een signaal. Als jij je been breekt of kneust doordat je valt, gebeuren er een aantal dingen. De aangedane plek wordt rood, warm, dik, doet pijn en je kunt hem niet goed bewegen. Soms komt die bewegingsbeperking puur doordat een bot of spier gebroken is, maar vaak beweeg je een lichaamsdeel niet omdat het pijn doet.

Pijn heeft als doel dat je jezelf geen verdere schade aanricht. Al die cellen in je lichaam die moeten repareren moeten de schade opnemen en het herstel in gang zetten. Pijn zorgt ervoor dat die cellen daar ook de tijd voor hebben.

 

Als jij je enkelbanden gedeeltelijk gescheurd hebt, wil je niet dat ze helemaal afscheuren. Dan ben je verder van huis. Stel je voor dat je dan genoeg pijnstillers zou innemen om de pijn niet te voelen. Dan zou je gewoon gaan sporten met gescheurde enkelbanden!

Bij chronische pijn is het wel een ander verhaal, want vaak is er daar geen sprake van schade. Maar ook hier, de pijn is toch een signaal. Als jij duidelijk voelt waar je geblokkeerd wordt, kun je ook voelen of een oefening effect heeft. Als je niets voelt, kun je alle oefeningen makkelijk doen en voel je de grenzen van je belastbaarheid niet.

 

Bij houdingstherapie zijn details belangrijk en wil ik graag dat je zelf de controle hebt. Het gebruiken van pijnmedicatie wil ik dan ook graag met je bespreken. Als je huisarts je medicatie heeft voorgeschreven ga je het natuurlijk ook met hem of haar overleggen.

Groetjes,

Patrick.