Als ik je vraag of je lichaam in balans is, zul je waarschijnlijk ‘ja’ zeggen. Zolang je niet omvalt, zou je denken dat je in balans bent.

 

Maar…

Je lichaam is heel goed in compenseren. Alle spieren werken met elkaar samen, dus als er één niet zo goed werkt, merk je dat in eerste instantie niet zo.

 

Zie het als een touwtrekwedstrijd. Als jij alleen moet touwtrekken tegen iemand anders, is het al snel duidelijk wie van de twee het zwakst is. Er is een winnaar en een verliezer. Maar als je met een team van vijf tegen een ander team van vijf moet touwtrekken, zul je niet zo gauw merken wie er sterk is en wie zwak. De sterkere compenseren het voor de zwakkeren.

Dat is in je lichaam ook zo. Je lichaam kan ongemerkt uit balans zijn, waardoor je spieren keihard aan het werk zijn om jou rechtop te houden. Dat overbelast bepaalde spieren en het veroorzaakt pijn op den duur. Dat is je eerste aanwijzing dat je lichaam uit balans is: pijn.

 

Veel mensen beschouwen pijn als iets dat lastig is en ze aarzelen dan ook niet om pijnstillers in te nemen zodat ze niet meer belemmerd worden door de pijn.

 

Je kunt best een keer een pijnstiller nemen als het echt nodig is.

 

Ik wil je wel waarschuwen dat het onderdrukken van pijn je niet zal helpen op de lange termijn. Je lichaam geeft je namelijk een signaal. Een signaal dat er iets niet klopt. Het is beter om bij jezelf te rade te gaan en te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft.

Er is nog iets waar je aan kunt merken dat je uit balans bent en dat ga ik nu met je delen. Het is een oefening, dus doe hem maar meteen even mee:

 

Trek je schoenen uit en ga staan. Voel hoe het gewicht van je lichaam zich verdeelt over je voeten. Neem even de tijd om het goed te voelen.

 

Voel je meer druk links dan rechts of meer rechts dan links? Dan ben je uit balans.

Voel je meer druk op je voorvoet of op je hielen in plaats van in het midden? Dan ben je uit balans.

 

Voel ook eens hoe je lichaam reageert en hoe de spieren in je voet, enkels, benen en misschien nog wel hoger compenseren om het gewicht goed te verdelen. Je lichaam doet flink zijn best om je niet om te laten vallen, dus rug- en buikspieren doen vaak ook mee.

 

Ik heb nog een trucje waarbij je kunt zien of je uit balans bent, maar die bewaar ik even tot een volgende keer. 😉