Hoewel iedereen een eigen unieke houding heeft, zijn er grofweg 3 categorieën of typen houding.

Type 1

De houding van mensen die in deze groep vallen kenmerkt zich door knieën en/of voeten die naar buiten gedraaid staan (zie vooraanzicht plaatje hieronder, klik voor een vergroting) en een bekken dat naar voren gekanteld is (zie zijaanzicht plaatje hieronder). Hierdoor is er meestal een overdreven curve in de onderrug.

Type 2

De houding van mensen die in deze groep vallen kenmerkt zich door één of meerdere asymmetrieën in de houding (zie vooraanzicht plaatje hieronder, klik voor een vergroting):

Type 3

De houding van mensen die in deze groep vallen kenmerkt zich tenslotte met name door het bekken dat naar achteren gekanteld is. Hierdoor is de onderrug afgevlakt en lijkt in een rechte lijn door te lopen.

In de praktijk zien we vaak een combinatie van deze drie types, bijvoorbeeld type 1+2 of 2+3. De therapie richt zich altijd eerst op het verhelpen van type 2 – elementen (asymmetrieën) en vervolgens op het neutraliseren van het bekken (dat bij type 1 teveel naar voren en bij type 3 teveel naar achteren gekanteld staat). 

Klik hier voor de top 5 van de meest voorkomende houdingsafwijkingen!