Tyron Lardy is een jonge top-karateka die traint bij Kenamju Karate in Haarlem. Na een succesvolle carrière in de competitie tot 21 jaar (onder andere Europees Kampioen in 2016) is hij recent overgestapt op de senior-categorie. Tyron leeft en traint als een topsporter en neemt zijn sport zeer serieus. Het eerstvolgende grote toernooi waar hij naartoe werkt is het WK in Spanje in November 2018. Tyron staat op moment van schrijven 4e op de wereldranglijst!

Over zijn prestaties verscheen afgelopen weekend een artikel in Trouw. Over zijn 3e plaats bij het EK werd onder andere geschreven door de NOS.

Karate voor het eerst Olympisch

In 2020 zal karate voor het eerst onderdeel uitmaken van de Olympische Spelen. Tyron maakt een goede kans om namens Nederland geselecteerd te worden om deel te nemen!

Het is heel byzonder dat deze Olympische Spelen in Tokyo gehouden worden, aangezien Japan traditioneel als de oorsprong van het karate gezien wordt.

Klik hier voor een oudere reportage van de NOS met een filmpje over Tyron’s voorbereiding op de Olympische Spelen. Hierin is ook Tyron’s clubgenoot Sherilyn Wold te zien, die als kanshebber bij de dames gezien wordt.

Ervaringen van Tyron

Tyron zegt zelf over zijn traject bij Houdingstherapie Hercules:

Als topsporter geloofde ik altijd graag dat ik een functioneel persoon was. Ik merkte echter dat het steeds meer moeite kostte om bepaalde bewegingen te maken (armen strekken boven het hoofd, grond aanraken e.d.), waar ik voor compenseerde met spierkracht. Door middel van de doeltreffende analyses, oefeningen en ongekend grote inzet, passie en enthousiasme bij Hercules heb ik in korte tijd grote verbeteringen in mijn functionaliteit gemaakt. Dit uit zich er onder andere in dat ik tijdens mijn sport minder bezig ben met wat ik niet kan, waardoor ik kan focussen op wat telt!

Tyron Lardy

Topsporter, Kenamju Karate

Houdingstherapie en (top)sport

In een toekomstige nieuwsbrief, pagina of blog zal ik wat dieper ingaan op de relatie tussen (top)sport en houdingstherapie. Voor nu is het voldoende om te vermelden dat houdingstherapie een belangrijk onderdeel kan zijn van een gebalanceerd programma van een topsporter waarin de fysieke en mentale aspecten van de sport worden getraind, naast belangrijke aspecten als voeding en psychologische begeleiding.

Op deze pagina maakt u kennis met Functional Freddy, die we als de ideale houding beschouwen. Merk op dat Freddy perfect symmetrisch is en alle belangrijke gewrichten uitgelijnd zijn, zowel horizontaal als verticaal.

  • Doordat de atleet symmetrisch is, kan hij vrij kiezen met welke kant hij een techniek gaat inzetten in een wedstrijd. Het gewicht is gelijk verdeeld op het linker- en rechterbeen, maar ook staat bijvoorbeeld een heup niet hoger of meer naar voren dan de andere. Dit maakt dat hij minder voorspelbaar is voor tegenstanders (op toernooien van hoog niveau kennen de deelnemers elkaar en bestuderen deze elkaars video-opnamen)
  • Doordat de benen niet uitgedraaid zijn (zoals bij de meesten) maar recht naar voren staan, beweegt de atleet zo snel mogelijk naar voren. Er hoeft immers niet eerst gecorrigeerd te worden. Dit scheelt kostbare (milli)seconden.
  • Doordat het bekken neutraal staat (niet overdreven naar voren gekanteld zoals bij de meeste mensen) kan de atleet makkelijker hoge trappen uitvoeren, is de basis (stand, bekken) stabieler en is de ruggengraat neutraler.
  • Met elke atleet werken we aan afwijkingen van de ideale houding. Deze afwijkingen kunnen optimaal presteren in de weg staan.
  • De atleet wordt meer heupgedreven (in het karate en andere vechtsporten bekend als de ‘hara’) in plaats van bovenlichaam-gedreven zoals we tegenwoordig meestal zien.
  • Belangrijkste winst is een toename van de functionaliteit: de spieren en gewrichten wordt weer geleerd om te doen waarvoor ze bedoeld zijn.
  • Er zijn vele andere voordelen van het integreren van houdingstherapie in uw training, ook al bent u geen topsporter. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Tyron geconcentreerd tijdens de training

Foto credit: Joris van Gennip / Trouw

Meer weten?

Neem contact op voor de mogelijkheden om ook in uw sport te verbeteren dankzij houdingstherapie (individueel of voor uw club).

U kunt Tyron volgen op Facebook via de club-pagina.