In dit blog ga ik in op de 8 wetten van beweging die Pete Egoscue heeft opgesteld voor zijn Egoscue-methode. Deze zijn

  1. Verticaal belasten
  2. Dynamische tensie
  3. Vorm en functie
  4. Ademhaling
  5. Beweging
  6. Balans
  7. Stimulans
  8. Vernieuwing

Vandaag gaan we het hebben over nummer 1, verticaal belasten.

Verticaal belasten

Wat bedoelt Pete met verticaal belasten?

Uit onderzoeken en ervaring is bekend dat zwaartekracht een positief effect op ons lichaam heeft. Het stimuleert onder andere botgroei. Het is niet voor niets dat astronauten die een tijd gewichtsloos zijn hiervoor moeten compenseren door op een speciale manier te trainen.

Zwaartekracht is nodig voor een gezond lichaam. Maar bij een lichaam dat niet goed uitgelijnd is zal de zwaartekracht leiden tot ongelijke krachten op de gewrichten. Kijk maar eens naar onderstaand plaatje:

quick scan

Bij een menu (serie van oefeningen) in deze methode van houdingstherapie eindigen we vaak met een of meer oefeningen die het lichaam verticaal belasten. Dit zijn vaak systeemoefeningen die een groot aantal beweegketens aanspreken. Dit is mogelijk omdat we met de oefeningen daarvoor het lichaam al in een betere stand hebben gebracht en het lichaam hebben uitgelijnd.

Meer weten?

Zie ook dit Engelstalige artikel.

In de boeken van Pete gaat hij uitgebreid in op deze wetten. Neem even contact met mij op zodat ik je het boek kan aanraden dat het best bij jou aansluit.

In de gratis tweewekelijkse webinars leg ik uit wat deze simpele, maar doeltreffende methode, inhoudt. Volg de link voor meer informatie en schrijf je in voor een van de datums.

Wil je gelijk weten hoe het met jouw houding is? Doe dan een gratis en vrijblijvende Quick Scan waarbij we aan de hand van foto’s je houding bespreken, koppelen aan klachten en uitleggen hoe deze methode jou met eenvoudige oefeningen kan helpen om je balans en symmetrie te herstellen. En je, uiteindelijk, je klachten onder controle kunt krijgen. Deze sessie kan online, op een van de praktijklocaties of zelfs per e-mail.

Wil je een gratis online informatieavond bijwonen? Deze gaat over wisselende onderwerpen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je deze nog niet ontvangt. Laat me vervolgens weten (stuur een mail of gebruik het Whatsapp-chatvenster) dat je hierbij wilt zijn en ik zet je op de lijst.