Vierde bezoek

Steven heeft zijn schoonvader op bezoek gehad en ze hebben buiten een wandeltocht gemaakt. Dit ging veel makkelijker dan de vorige keren dat hij dit probeerde, met veel minder pijn. Hij kon zijn zoon ook veel langer dragen dan vroeger voordat het pijnlijk werd. Hij heeft het gevoel dat de oefeningen helpen. Volgens zijn vrouw klaagt hij veel minder over pijn dan vroeger.

Doen van oefeningen

Steven doet nu zo’n 45 minuten per dag oefeningen. Volgens hem lijkt het vaak op gewoon op de grond liggen maar er gebeurt wel degelijk iets, de oefeningen zijn best pittig. Hij is nog steeds enthousiast over wat de oefeningen met hem doen.

Uitleg over pijn

Pete Egoscue legt uit dat 99% van pijnklachten chronische pijn betreft, en dat 99% van de pijnklachten vermijdbaar zijn. Deze zijn niet het gevolg van ziekte of genetica maar het gevolg van keuzes in levensstijl. Hij is blij dat mensen dit beginnen in te zien en dat ze de effecten hiervan kunnen omdraaien.

Nieuwe foto’s

Er worden nieuwe foto’s gemaakt. Brian laat zien dat er veel verschil zit in de foto’s van het eerste bezoek en die van nu. Er is vooral veel verschil in de positie van zijn hoofd en schouders. Het schokt Steven dat dit verschil zo groot is en hij laat de foto’s later thuis aan zijn vrouw zien.

Nieuwe oefeningen

Steven krijgt een nieuw menu met oefeningen. Brian legt het doel van dit menu weer uit en gaat in op een oefening die Steven moeilijk vond. Zo kunnen ze er zeker van zijn dat hij de oefening goed uitvoert. Brian laat weten trots te zijn op Steven dat hij zijn oefeningen dagelijks doet. Hij kan dit ook duidelijk zien aan de voortgang. Steven vindt het lastig om de oefeningen in te passen in een druk leven met een fulltime baan en een jong gezin. Het is dit, zeker op lange termijn, echter dubbel en dwars waard.

Klik hier voor deel 5