Je voelt het meteen als je paard en jij niet op 1 lijn zitten. Je paard is gevoelig en merkt aan je wanneer je stress hebt, niet lekker in je vel zit of als je een blessure hebt.

Jij hebt het misschien niet door, maar spanning in bepaalde delen van je lichaam verandert je lichaamshouding, waardoor je niet goed op je paard zit. Voor jou kan dat als gevolg hebben dat je pijn krijgt en je gewoon niet fijn rijdt. Dat is jammer, want je rijdt toch niet alleen om je paard in beweging te houden? Je wilt er zelf ook plezier aan beleven.

Ik hoef jou niet te vertellen dat je paard feilloos door heeft dat jij niet ontspannen zit. Als jouw paard al met de minste handbeweging te sturen is of met een kleine verplaatsing van je been al in galop gaat, geeft jouw gespannen zit onrust. Dat is niet gunstig als je je paard nieuwe dingen wilt leren of als je wedstrijden rijdt. Een paard is op zijn best als zijn ruiter stabiel en ontspannen is. Als je paard dus niet goed naar je luistert of onrustig is, zou dat best eens met jou te maken kunnen hebben. Zonde als je hoge kosten gaat maken voor je paard terwijl jij zelf degene bent die het probleem kan oplossen.

Mijn ervaring is dat veel mensen zelf niet goed weten waar het probleem zit. Ze zijn soms echt verbaasd als ik ze bijvoorbeeld vertel dat hun houding gecorrigeerd moet worden vanuit hun heup, terwijl ze eigenlijk last hebben van hun bovenrug. Het lichaam streeft altijd naar balans en wil het liefst mooi uitgelijnd zijn. Stel dat je rechterknie niet sterk genoeg is waardoor je been wat inzakt aan de rechterkant. Dan staat je lichaam dus scheef. Spieren aan de linkerkant van je lichaam gaan dan aanspannen om de boel weer recht te trekken, met als gevolg dat die spieren overbelast raken, terwijl de rechterkant verder verzwakt. Je lichaam is als een soort blokkentorentje. Zet 1 blokje scheef en de toren wordt zo zwak als het zwakste punt.

Merk jij dat de samenwerking met je paard niet zo soepel gaat als je zou willen?

Neem dan contact met me op. Ik kan aan de hand van foto’s zien wat er aan jouw houding verbeterd kan worden en of ik daarin iets voor jou kan betekenen. Alle afspraken kunnen op afstand via videocalls plaatsvinden, dus je hoeft niet per se in de buurt van mijn praktijk te wonen.