waarschuwing

Stel jezelf zich voor dat  je op de snelweg rijdt in de auto. Een rood waarschuwingslichtje gaat branden en het is niet meteen duidelijk wat dit betekent. Je rijdt toch door naar huis maar maakt gelijk een afspraak met de garage. Daar aangekomen lost men het probleem op en je neemt de auto weer mee. Het valt je echter op dat het waarschuwingslampje is afgeplakt. Je keert terug naar de garage om verhaal te halen. “Het probleem is toch opgelost?” zeggen ze. Je hebt geen last meer van het rode lampje. Tja, dat vind je waarschijnlijk niet echt een goede oplossing.

Pijn als waarschuwingssignaal

diverse pijn

Het gekke is dat de meeste mensen dit nooit zouden accepteren bij hun auto, maar als het hun lichaam betreft dit heel normaal vinden. Pijn is een signaal van het lichaam dat iets niet goed is. Het begint vaak met subtiele signalen die we niet eens opmerken. Dit kan bijvoorbeeld zijn prikkelingen in de toppen van de vingers, of een gevoelloze arm. Verkeerd geslapen, denk je misschien. De signalen zullen steeds sterker worden en zijn tenslotte niet meer te negeren: de pijn is chronisch geworden.

Het signaal negeren

Aan ons de keuze wat we met deze signalen doen. We kunnen een pijnstiller slikken  en het controlelampje als het ware op ‘snooze’ zetten zoals we met een wekker doen – ook altijd zo’n vervelend signaal! We kunnen het lampje ook afplakken zodat we het niet meer zien. Als het onderliggende probleem, waar het lampje maar een signaal van is, niet wordt opgelost dan volgt vaak een groter probleem. Bij de auto zou dat wel eens een vastlopende motor kunnen zijn, waardoor de auto total loss is of op zijn minst een nieuwe motor nodig heeft. In het lichaam zal de functie van spieren en gewrichten verder afnemen totdat alles op een gegeven moment pijn doet.

Pijn heeft een functie

pijn in bovenrug

Het waarschuwingslampje (pijn) is er niet voor niets. Het is niet jouw lichaam dat zich tegen jou keert of jou een streek levert. Het is een correct functionerend waarschuwingssysteem. Nogmaals, aan jou de keus wat je ermee doet. Helaas zijn we niet allemaal gewend om de signalen correct te interpreteren. Wat nog vervelender is, is dat zelfs getrainde medische professionals dit vaak niet kunnen. Meestal neemt men niet genoeg tijd om achter de oorzaak te komen.

Symptomatische geneeskunde

Vaak is het veel sneller (efficiëntie wordt namelijk erg belangrijk gevonden) om het lampje te verwijderen. En zo gebeurt het dat hele organen worden weggehaald die “problemen” oftewel chronische pijn geven. Knieën en heupen die vakkundig, maar wel soms onnodig worden vervangen. Ruggengraten die gefuseerd worden omdat dit het “probleem” (de klacht) “verhelpt”. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat dit soort ingrepen nooit noodzakelijk zijn. Wel worden ze te snel toegepast. Duizenden mensen hebben een dergelijke operatie kunnen voorkomen met behulp van een methode van houdingstherapie en zijn op niet-medische wijze van hun chronische pijn af gekomen.

Op zoek naar de oorzaak van chronische pijn

Tijdens een behandeltraject gaan we samen op zoek naar de oorzaak van jouw pijnklachten. Hierbij focussen we ons in eerste instantie niet op de symptomen. Een van de principes van deze methode is dat het lichaam een eenheid is. De ervaring is dat de plaats van de chronische pijn zelden de oorzaak van de pijn is. Ongeacht met welke klacht je binnenkomt, gaan we het hele lichaam scannen op afwijkingen van de ideale houding. De wereldwijde ervaring van 40 jaar met deze methode, met tienduizenden cliënten, leert dat als het lichaam weer in de juiste houding wordt gebracht, de klachten hierdoor verdwijnen of sterk verminderen.