Housporters karatedingstherapie kan je helpen om jouw sportieve prestaties te verbeteren. Bij 99% van de mensen en dus ook
bij sporters hebben zich diverse dysfuncties en compensaties ontwikkeld. Het lichaam presteert het beste als spieren en gewrichten op een optimale manier kunnen samenwerken. Als bepaalde spieren hun werk niet goed (kunnen) doen nemen andere spieren hun werk over. Deze compenserende spieren zijn hier echter niet in gespecialiseerd, waardoor de prestatie nooit optimaal kan zijn. Bovendien gaat dit weer ten koste van de functie van de “compenserende” spieren. Zo ontstaat een kettingreactie van spieren en gewrichten die een verkeerde functie uitoefenen (hoe goed bedoeld ook).

Houdingstherapie zorgt voor een betere uitlijning

Door houdingstherapie bevrijden we jouw spieren zodat ze hun eigenlijke functie weer kunnen uitoefenen. Door spieren en gewrichten weer optimaal te laten (samen)werken wordt de beweging efficiënter. Hierdoor zullen de prestaties van sporters toenemen, de juiste spieren zijn ‘vrijgemaakt’ en de beweging kost minder energie. Bij hardlopers zal dit bijvoorbeeld kunnen leiden tot een verbetering van het persoonlijk record. Bij wielrenners zal dit leiden tot een efficiëntere beweging die minder energie kost. Ik heb hier zelf goede ervaringen mee.

Het lichaam voorbereiden

Een oefenprogramma (“menu”) als voorbereiding op sport kan veel korter zijn dan een menu dat je normaal gesproken zou doen als preventie of om chronische pijnklachten aan te pakken. Het is echter een zeer effectieve manier om het lichaam voor te bereiden op de sportieve prestatie. Dit is overigens niet te verwarren met de warming up die de spieren warm maakt, want die doe je aan het begin van de activiteit zelf. Voor mijn spinningles doe ik altijd een kort oefenprogramma van 15 minuten. Hierna merk ik dat mijn trapbeweging veel efficiënter is en ik mijn kracht veel beter kan overbrengen op de pedalen. Maar ook voor mijn bootcamp-sessie doe ik oefeningen waardoor mijn lichaam veel beter voorbereid is op deze bewegingen. Voor ik ga hardlopen probeer ik ook altijd wat oefeningen te doen. Je geeft je lichaam hierdoor een goede basis om te gaan bewegen. Het begint dan immers uitgelijnd aan de activiteit. Ook na afloop van de sportieve activiteit is het aan te raden om wat oefeningen te doen.

Sportspecifiek programma

Ik kan je sportspecifieke oefeningen geven die je voor en na jouw sport kunt uitvoeren. Als je deze op jouw persoonlijke situatie wil afstemmen, kunnen we dat doen als onderdeel van de normale houdingstherapie. Ik heb ook algemene programma’s voor de meest voorkomende sporten die je (online) kunt aanschaffen (zie pagina met prijzen) en die je digitaal toegestuurd krijgt.

Asymmetrische belasting bij sporters

Veel sporten zorgen voor een eenzijdige belasting van het lichaam (denk aan tennis of golf, waar de beweging doorgaans aan 1 kant wordt uitgevoerd). Hierdoor ontstaat meestal, zelfs bij topsporters, een asymmetrie. Dit leidt weer tot prestatieverlies, omdat het lichaam de asymmetrie wil compenseren en dit weer ten koste gaat van een effectieve beweging. Door het lichaam te trainen om meer symmetrisch te worden, kunnen ook bij dit soort sporten de prestaties worden verbeterd. Voor een optimale prestatie dienen sporters over een goed uitgelijnd lichaam te beschikken dat zowel links-rechts als voor-achter gebalanceerd is.

Trainingsmethoden

Training voor veel (top)sport is in de loop van de tijd steeds specifieker en technischer geworden, met steeds meer nadruk op de specifieke beweging die uitgeoefend wordt en de technische optimalisatie daarvan. Deze ontwikkeling heeft voor- en nadelen. Technisch gezien worden sporters steeds beter, maar het gevaar is dat zij zich te smal ontwikkelen, lichamelijk gezien. Elke sporter is gebaat bij een grote algehele ‘fitheid’ die niet alleen bestaat uit aeroob/anaeroob vermogen of technische vaardigheden, maar ook zaken als symmetrie en een evenwichtige ontwikkeling van spieren en gewrichten.

Zie hieronder een oud filmpje (zonder geluid) van een training van een sportteam en kijk hoe gevarieerd hun training toen was. Probeer tijdens het kijken naar de video te raden wat hun sport is! (mail jouw antwoord naar mij en ik laat weten of het goed is!) Ook in de Rocky-films kun je deze brede aanpak van “fitheid” zien. Tegenwoordig zijn deze trainingsvormen steeds meer in opkomst, bijvoorbeeld in de “bootcamp” varianten of cross-fit en in sportscholen worden er ook steeds meer combinaties gemaakt.

Volledige beweging van spieren en gewrichten

Door houdingstherapie wordt de oorspronkelijke stand en beweging van de spieren en gewrichten hersteld waardoor ook technische sporten beter verlopen. Als je bijvoorbeeld in zwemmen, golf of honkbal niet de volledige beweging van jouw schouder hebt, zul je nooit jouw volledige potentieel bereiken. Door de positie en daardoor de beweging van de spieren en gewrichten te herstellen naar hun natuurlijke staat bent je hierin niet langer beperkt en nemen de blessurekansen aanzienlijk af.

Langer blessurevrij sporten

Een van de redenen waarom blessures kunnen ontstaan is doordat je spieren en gewrichten (te lang) bewegingen moeten uitoefenen waar ze niet voor bedoeld zijn. Door je spieren en gewrichten in een goede conditie te houden (en hiermee bedoel ik in dit geval dat ze functioneren en samenwerken zoals ze bedoeld zijn en in de juiste positie staan) kun je tot op hoge leeftijd blessurevrij jouw sport(en) uitoefenen. Jouw gewrichten slijten niet door eventuele extra wrijving die ontstaat door verkeerde uitlijning (waardoor er bot-op-bot contact plaatsvindt en het kraakbeen wegslijt). Een goed uitgelijnd lichaam herstelt bovendien sneller van een blessure.

(Top)sporters willen ten slotte ook na hun actieve carrière een pijnvrij leven leiden, zonder slijtage door jarenlang verkeerde of eenzijdige belasting.

Meer zuurstof

Spieren waarvan veel gevraagd wordt (tijdens inspanning) hebben meer zuurstof nodig. Door houdingsverbetering leert je efficiënter te ademen en komt de zuurstof beter, sneller en in grotere hoeveelheid waar het moet zijn.  Ook dit is van invloed op jouw prestatie en het plezier in het sporten.

Topsporters

Voor topsporters kan deze methode heel goed gebruikt worden naast het huidige trainingsschema. Ik begrijp dat het schema van een topsporter zeer vol zit met sportspecifieke en niet-sportspecifieke trainingen. Ik kan een oefenschema opstellen dat vrijwel geen impact heeft op jouw huidige training maar wel een mogelijke performanceverbetering geeft. Ik neem hierover graag vrijblijvend contact met je en/of jouw trainer/coach op.

Patch fitness

De actieve vorm van houdingstherapie volgens deze methode heet patch fitness. Dit is een actieve manier van oefeningen doen die het meest in de buurt komt wat er bij bootcamp gebeurt, maar dan meestal zonder hardlopen. Zie hieronder een filmpje waarin een patch sessie gedaan wordt. Dit gebeurt onder leiding van Brian Bradley, vice president van de Egoscue methode en de deelnemer is een ervaren fitness trainer/coach. Zo is te zien dat zelfs iemand die zichzelf als fit beschouwt vaak nog veel te winnen heeft op het gebied van functionaliteit.

Op verzoek, en naarmate je functioneler wordt tijdens het traject van houdingstherapie, kunnen we wat actievere oefeningen opnemen in jouw menu. Zo blijft de training uitdagend. Ook atleten (amateur- en profsporters) die functioneler dan gemiddeld zijn, kunnen dit soort oefeningen in hun menu krijgen.

Rest mij hier te vermelden dat (top)sporters doorgaans hun lichaam heel goed aanvoelen en als zij ergens baat bij hebben, daarmee doorgaan. De praktijk heeft al diverse sporters begeleid bij het verbeteren van hun prestaties.

Tyron Lardy

Tyron Lardy is een succesvolle karateka die hoge ogen gooit op grote internationale toernooien, en momenteel toewerkt naar onder andere de Olympische Spelen in 2020. Hij is klant van de praktijk en heeft baat bij houdingstherapie als onderdeel van zijn voorbereiding. Op deze pagina lees je meer over hem.

Informatie per sport

Hieronder komt binnenkort meer informatie per sport.