Sommige mensen hebben geen interesse in houdingstherapie. Dat kan verschillende redenen hebben. Ze zien niet dat ze een slechte houding hebben, ze voelen de impact ervan op hun lichaam nog niet zo direct, ze hebben geen zin om er tijd of geld in te investeren, noem maar op.

Pijntje hier, pijntje daar

Ik kan je vertellen, ik was ook zo vroeger. Vroeger was ik fit zat, nog jong en toen kon mijn lichaam veel hebben. Een pijntje deed ik af als ‘ach, gaat wel weer over.’

Totdat het niet meer over ging en ik werd belemmerd in mijn doen en laten.

Ik moest bepaalde activiteiten aan me voorbij laten gaan, omdat het gewoon niet comfortabel voelde. Ik hield bijvoorbeeld best van dansen, maar ik kreeg hier zo’n pijn van in mijn rug dat ik maar aan de kant bleef zitten. “Neuh, ik ben niet zo van het dansen..” Onzin, maar ik ging natuurlijk niet zeggen dat ik me een oude lul voelde terwijl ik nog maar net in de veertig was.

Het heeft nog best een tijdje geduurd voordat ik aan mezelf wilde toegeven dat ik hulp nodig had. Zonde van de tijd! Als ik toen had geweten wat ik nu weet… jammer hoor.

De destructieve kettingreactie

Wat ik nu weet is dat een pijntje hier en een pijntje daar kan leiden tot verkeerde spierspanning. De ene spier gaat te hard werken en de andere te weinig, waardoor je uit balans raakt. Niet ineens, maar geleidelijk. Er raken spieren en gewrichten verzwakt en die gaan protesteren met pijn en een verminderde functie. Het lichaam is niet meer in balans, maar is vooral bezig zichzelf te controleren. De bloedsomloop verandert, de ademhaling ontregelt..

Er gaan dingen niet zoals ze horen en dat heeft effect op de aanmaak van hormonen. Stresshormonen welteverstaan. En dan ben je in de aap gelogeerd, want stresshormonen beïnvloeden je immuunsysteem, je spijsvertering, je hart, tja, wat niet eigenlijk?

Waarom wachten we zo lang?

We beginnen ons pas zorgen te maken om onze gezondheid als het te laat is. We stoppen pas met roken als de dokter zegt dat onze longen in zeer slechte staat zijn. We gaan gezonder eten, na die hartaanval. We gaan bewegen, als we niet meer in onze favoriete spijkerbroek passen.

De kans dat je klachten krijgt als je ongezond leeft, te weinig beweegt en niet voor jezelf zorgt, is best groot.

Als je het (nog) niet voor jezelf doet, doe het dan voor je kinderen of voor je familie, die nog lang leuke dingen met je willen doen.

Laten we eens vrijblijvend een gesprekje hebben.