Waarom geld uitgeven aan houdingstherapie als je nu al zoveel andere kosten hebt?

door Barry Hogenes, cliënt van de praktijk

De euro’s vliegen tegenwoordig m’n portemonnee uit. Stedentrips, nieuwe schoenen, drankje hier, etentje daar… Was het maar waar! Op kleurrijke sneakers de hippe wijken van Oost-Londen bewonderen; tja, dat lijkt me wel wat. Maar ik heb er de centen niet voor, die gaan op aan het huishouden, de boodschappen, de rekeningen… Zucht. Vanwege de stijgende energie- en voedselprijzen kan ik van mijn salaris steeds minder kopen. Ik houd keurig een Excel-bestand bij om ervoor te zorgen dat alles goed gaat en ik mijn vaste lasten kan blijven betalen. Soms kijk ik weleens terug in vorige versies van het bestand om te kunnen vergelijken – bijna alle kosten gaan altijd wel iets, soms aanzienlijk, omhoog. Maar één kostenpost doet niet mee met die spijtige trend, namelijk de post ‘alternatieve zorgkosten’. Ruim een jaar terug begon ik mijn avontuur bij Houdingstherapie Hercules en sindsdien zit ik lekkerder in m’n vel, sport en dans ik weer én ben ik dus minder geld aan zorg kwijt. Hoe kan dat nu?

 

Voordat ik specifieke houdingstherapie-oefeningen deed, ging ik wekelijks naar de chiropractor. Steeds weer waren er die nekklachten, die scheuten in mijn linkerschouder en -heup, de lage rugpijn, de knikkende knieën, die slapende linkervoet – ik voelde me net een skelet dat ieder moment kon instorten. Kundig als de chiropractor dan telkens zijn vak uitvoerde en mij op de been hield, stuurde hij mij per behandeling een factuur van €55,- en bij elkaar kostten zijn gouden handen mij dus zo’n €220,- per maand. Een flinke kluif. Waar mijn botten in die tijd ‘losjes’, piepend en krakend aanvoelden, zat ik muurvast wat de spieren en het bindweefsel betreft. Elke twee weken liet ik me masseren bij een geweldige salon hier in Den Haag. Kosten: €65,- voor een uur durende behandeling. Samen met het chiropractie-verhaal besteedde ik dus €350,- per maand aan ‘alternatieve zorg’, gezonde voeding en supplementen daargelaten. Driehonderdvijftig euro! Hallo!?

 

In het voorjaar van 2021 maakte ik de keuze om bovenop die astronomische som ook nog eens voor zo’n €100,- per maand bij Houdingstherapie Hercules te beginnen. Slik. Aanvankelijk twijfelde ik, begrijpelijk. Waarom zou je geld uitgeven aan houdingstherapie als je nu al zoveel andere ‘alternatieve zorgkosten’ hebt, zei ik nog tegen mezelf. Ik kon het er eigenlijk niet bij hebben. Maar de dagelijkse pijnen die ik ervaarde en het ergens diep van binnen weten dat de meer ‘klassieke’ therapeuten – “kom maar bij mij, ik los je problemen wel op” – me niet verder konden helpen, maakte dat ik bereid was iets anders te proberen…

Achteraf ben ik blij met mijn gewaagde stap van toen, want niet alleen voel ik me nu beter en sterker dan ooit, ook pluk ik er financieel de vruchten van. Jawel, nog steeds zie ik diezelfde chiropractor en laat ik me lekker masseren; eens per maand wordt er aan m’n nek getrokken en eens per maand geniet ik van handen en ellebogen die mijn lijf goed losmaken. Kosten: €65,- voor de massagemevrouw en €55,- voor de chiropractiemeneer. Tel daarbij op de plus-minus €50,- die ik tegenwoordig nog maar kwijt ben aan de houdingstherapieman en dan is €170,- alles wat ik maandelijks aan ‘alternatieve zorg’ besteed. Voor mijn doen een kleine periodieke investering in mijn gezondheid – het is nógal een verschil met de €350,- per maand van een jaar terug!

 

Door een jaar geleden dus te zijn gestart met houdingstherapie, bespaar ik nu best wat centen en ik verwacht dat mijn financiële plaatje de komende periode alleen maar beter wordt. Mij is namelijk reeds een nieuwe functie aangeboden door mijn huidige werkgever en daar komt uiteraard een rianter salaris bij kijken – of het iets met het lekkerder in mijn lijf voelen te maken heeft, mede door oefeningen te doen, dat laat ik in het midden. Mijn ‘alternatieve zorgkosten’ zullen daarnaast nog iets afnemen. Aan het rigoureus stijgen van de energie- en voedselprijzen zal toch vast ook een keer een einde komen. Ja, er komt een tijd dat niet alle verdiende euro’s meteen mijn portemonnee weer uitvliegen. Die nieuwe gave schoenen en dat weekendje in een toffe stad liggen derhalve misschien alsnog in het verschiet… London, here I come!