Heb jij ook van die stevige bergstappers?

Kun je niet eens leuke schoenen kopen omdat je speciale schoenen nodig hebt?

Is het lopen op blote voeten een no-go voor jou omdat je binnen de kortste keren pijn hebt?

Ik snap het, hoor.

Als je pijn hebt bij het lopen ga je van alles bedenken om maar weer pijnvrij te kunnen zijn. Het begint misschien met zooltjes uit de schoenenwinkel. Daarna op maat gemaakte zooltjes voor een betere ondersteuning. En als je dan hoort van mensen dat er speciale schoenen bestaan voor mensen met voetklachten, dan begrijp ik dat je dat als de oplossing beschouwt.

Maar zo zie ik het niet.

Ik weet dat dit soort ‘oplossingen’ geen oplossingen zijn. Ze maken het probleem zelfs vaak nog erger.

Weet je wat het is?

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Je bent van nature uitgerust met goede spieren, sterke pezen en een stevig skelet. Ik ga er nu even niet vanuit dat je een ernstige lichamelijke aandoening hebt die jou uitzondering op de regel maakt.

Deze structuren in je lichaam hebben een functie. Hoe minder goed ze die functie kunnen uitvoeren, hoe slechter ze er in worden.

Schoenen die je voeten aan alle kanten ondersteunen voelen misschien wel fijn, maar je spieren, die dit werk eigenlijk moeten doen, gaan lekker achterover leunen. Hun werk wordt ten slotte nu door die schoenen gedaan.

Het gevolg is dat je spieren zwakker worden en dat resulteert weer in meer pijn. Je gaat inleveren op de prestaties die je dagelijks kunt doen. In plaats van een uur lopen kun je het nu nog maar drie kwartier uithouden. Je gaat meer geld investeren in nog betere schoenen, etc. etc. Hiermee kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

Als je gaat kijken naar wat het beste voor je lichaam zou zijn, dan zijn dat eigenlijk minimalistische schoenen. Of misschien ken je ze onder de naam ‘barefoot’ schoenen. Dit zijn schoenen die je voeten wel beschermen tegen vuil, kou en de ondergrond waar je op loopt, maar die je voeten wel zelf het werk laten doen. Je traint dus eigenlijk je voeten terwijl je loopt.

Voordat je nu naar de winkel rent voor minimalistische schoenen, stop!

Dat is vragen om problemen.

Je voeten zijn dit niet gewend.

Lopen op minimalistische schoenen kan, als je goed loopt en qua houding in balans bent. Anders krijg je er weer andere klachten bij en dat wil je niet.

Bovendien moet je het lopen op minimalistische- of barefoot schoenen opbouwen. Je lichaam moet hier aan wennen.

Ik kan je helpen dit te doen. Aan de ene kant je houding optimaliseren en aan de andere kant je voeten voorbereiden op het lopen op minimalistische schoenen.

https://www.houdingstherapie-hercules.nl/contactformulier/