Waarom online houdingstherapie sessies de toekomst zijn

Iedereen weet het nog goed. In de Coronatijd mochten we niet meer bij elkaar komen. De Zoomcalls en de online sessies schoten aIs paddenstoelen uit de grond. Ook onze houdingstherapeuten deden hier aan mee, ook al was het even zoeken naar de juiste modus.

Veel therapeuten zijn teruggegaan naar ‘live’ werken omdat ze vinden dat er niets boven echt contact gaat.

Wij hebben gemerkt dat online werken juist heel veel voordelen biedt en dat het in veel gevallen zelfs beter werkt.

Flexibiliteit en gemak

Een van de grootste voordelen van online sessies is het gemak. Geen tijd meer verspillen aan reizen, geen stress over het vinden van parkeerplaatsen. Online therapie betekent therapie vanuit het comfort van je eigen huis, precies wanneer het jou uitkomt. Het kost je hooguit vijf minuten om je laptop op te starten. Deze flexibiliteit maakt het zo veel makkelijker om het in te plannen rondom je dagelijkse verplichtingen.

Jouw persoonlijke omgeving

Tijdens deze online sessies zien we meteen je woonruimte. Niet dat we hier nieuwsgierig naar zijn, maar dit helpt ons een beeld te krijgen van je dagelijkse omgeving. We kunnen hier je oefeningen en je schema op aanpassen. Ik kan wel zeggen dat je elke dag een rondje buiten moet gaan lopen, maar als jij in een flatgebouw woont op de 12e verdieping, is die drempel hoger dan wanneer je zo vanuit je huis het bos in loopt. We hebben de ervaring dat hoe laagdrempeliger je oefeningen en je schema zijn, hoe meer kans er is dat je het ook gaat volhouden. Inzicht in jouw omgeving helpt hier dus bij.

Observatie in detail

Misschien vraag je je af hoe we zonder fysiek aanwezig te zijn, je houding en bewegingen nauwkeurig kunnen beoordelen. Dankzij geavanceerde technologie en onze training in het observeren van de kleinste details via de camera, kunnen we je bewegingen en houdingen effectief analyseren. We vragen ook constant naar je gevoelens en sensaties tijdens oefeningen, omdat jouw feedback essentieel is voor een succesvolle therapie.

Het is nog steeds persoonlijk

Ook al ontmoeten we elkaar niet fysiek, voelt een online sessie niet minder persoonlijk. Omdat wij, net als jij, in een rustige omgeving zitten, is er juist meer aandacht voor elkaar. In een praktijk is er best vaak reuring. Cliënten die elkaar afwisselen, collega’s die door de gang lopen, de telefoon die gaat, etc. Als je snel afgeleid bent, is een online sessie veel fijner.

Opnames maken

Nog een voordeel van online sessies is de mogelijkheid om deze op te nemen. Dit stelt je in staat om de sessie terug te kijken. Het terugzien van je eigen bewegingen en houdingen kan enorm leerzaam zijn en draagt bij aan een snellere verbetering van je houding.