In ons dagelijks leven maken we ons allemaal wel eens schuldig aan het proberen om taken op ons te nemen die eigenlijk buiten ons vakgebied vallen.

Dat kun je wel even doen, maar het is toch beter om iedereen te laten doen waar hij of zij goed in is.

Stel je voor dat de bakker ineens ook het werk van de slager er bij gaat doen, omdat de slager te lui is om zelf zijn werk te doen. De bakker moet heen en weer rennen tussen beide winkels: croissants bakken, gehakt mengen, saucijzenbroodjes rollen en spareribs hakken.

Dat zou nogal rommelig worden, nietwaar?

Terwijl de slager ligt te pitten achter in zijn zaak, moet de bakker al het werk doen.

Ten eerste doet de bakker werk wat hij eigenlijk helemaal niet goed kan, want hij is niet opgeleid als slager.

Ten tweede moet de bakker zich een slag in de rondte werken om alles voor elkaar te krijgen, waardoor hij zelf overbelast raakt en uiteindelijk zijn eigen werk ook niet meer goed kan doen.

Een vergelijkbare chaotische situatie ontstaat als je je spieren het werk laat doen van andere spieren. Dat heet ‘compenseren’. Bepaalde spieren nemen het werk over van andere spieren, die te ‘lui’ zijn om hun eigen taken op zich te nemen. De spieren die harder moeten werken raken overbelast, waardoor blessures en chronische pijnklachten kunnen ontstaan. De spieren die ingedut zijn worden zwakker, waardoor je hele lichaam uit balans raakt.

Wanneer je vaak pijntjes hebt, moeizaam je bed uitkomt, niet meer alle dingen kunt doen die je 5 jaar geleden nog makkelijk kon of bepaalde bewegingen niet kunt maken zonder dat je je daarbij in bochten moet wringen, is de kans groot dat je spieren aan het compenseren zijn.

Als houdingstherapeut zie ik bij bijna iedereen met klachten dat bepaalde spieren niet het werk doen waar ze voor gemaakt zijn.

Ik laat deze mensen voelen welke bewegingen door welke spieren eigenlijk uitgevoerd moeten worden en dat levert nogal confronterende ervaringen op. Ze voelen dan hoe zwak bepaalde spieren geworden zijn.

Maar wanneer ik met ze aan het werk ga, merken ze ook hoe klachten als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen als ze die spieren weer gaan versterken.

Het lichaam is net als een blokkentorentje. Als één blokje niet goed staat, maakt dat de hele toren instabiel. Zet de blokjes weer recht op elkaar en het hele lichaam zet zichzelf weer in balans.

Wat vind je ervan als ik eens gratis een QuickScan bij je doe?

We doen dit online, het kost je maar heel weinig tijd en je weet meteen wat er nog verbeterd kan worden aan je houding.

Maak je afspraak: https://www.houdingstherapie-hercules.nl/gratis-quick-scan/