Ga jij wel eens een dagje naar de sauna?

Ik vind het heerlijk! Even een dagje opladen, zo zie ik het.

Als ik binnenkom begin ik met een bakje koffie en lees ik even wat in een magazine. Dan ga ik kijken welke sauna ik eerst ga doen. Niet te heet, even rustig wennen. Pfff… mijn lichaam komt tot rust en mijn hoofd na een tijdje ook. Gedachten vertragen en het gevoel van alles te ‘moeten’ raakt steeds verder op de achtergrond.

Als ik lekker in zo’n bubbelbad zit te sudderen, ga ik een beetje om me heen kijken. Nee, niet op een rare manier natuurlijk. Gewoon, je kent dat wel, je kijkt automatisch naar mensen die langslopen.

En ik vind het lastig om mijn ‘therapeutmodus’ uit zetten. Ik heb van alles geleerd over houdingen van mensen, dus er valt mij van alles op als ik mensen zie staan en lopen.

Mensen die hun schouders helemaal ingezakt naar voren hebben staan. ‘Dat geeft veel spanning op die bovenrug’, denk ik dan. Mensen met zo’n kin die vooruit steekt, ver voorbij de middellijn van hun lichaam. ‘Die nek heeft wat te verduren als je je hoofd op zo’n manier zo zwaar maakt.’ Mensen waarbij je meteen al ziet dat het bekken rechts hoger staat dan links. Ja, dat valt jou misschien niet op, maar mij wel. ‘Die mensen dragen misschien wel een zooltje in hun schoen omdat ze denken dat hun ene been korter is dan het andere. Maar ja, het zou ook nog aan verkorte spieren in de hamstrings kunnen liggen.’

En dan mensen die echt op een rare manier bewegingen maken. Opstaan, lopen, gaan liggen, gaan zitten, maar dan echt op een manier dat ik denk: ‘Oké, volgens mij zit er ergens een flinke blokkade.’ En ik zie ook wel meteen in welk lichaamsdeel het probleem waarschijnlijk zit.

‘O nee, ik was hier voor mijn ontspanning en mijn eigen lichaam’ herinner ik mezelf er aan.

‘Adem in, adem uit. Ontspan, laat die therapeut maar even een dagje los. Wees maar gewoon even Patrick. Morgen mag je weer mensen helpen.’

Ben jij benieuwd wat ik zou zien als ik kijk naar jouw houding? Ga ik dan ook rare bewegingen of een slechte houding zien?

Neem contact met me op als je denkt dat er nog wel iets aan jouw houding verbeterd kan worden.

Groetjes,

Patrick.