Er zijn een paar dingen die ik irritant vind.

Mensen die op twee parkeerplekken tegelijk parkeren.

Dat je altijd in de verkeerde rij voor de kassa blijkt te staan.

En mensen die hun progressie in therapie teniet doen door niet te luisteren.

Die laatste kom ik echt nog veel te vaak tegen.

Ik heb er al een keer iets over geschreven, maar ik voel dat ik dit nog wel een paar keer mag herhalen.

Ik schets even een veel voorkomende situatie. Ik heb met deze beschrijving niet een bepaalde cliënt in gedachten, dus als je jezelf herkent, is dat geheel toevallig.

Er zijn in de loop van de jaren meerdere van dit soort ervaringen geweest, dus het is een bekende valkuil:

Te veel doen.

Zodra het mij duidelijk is waar mijn cliënten last hebben, ga ik een oefenschema voor ze maken. Ik vertel ze wat ze het beste kunnen doen en hoe vaak. Ondanks dat ik er altijd bij zeg dat ze naar hun lichaam moeten luisteren, gaat dit toch steeds mis.

Ze gaan thuis enthousiast aan de gang met hun oefeningen. Als snel blijkt dat het goed gaat, gaan ze meer doen. Veel meer. Te veel herhalingen, te vaak trainen, de spieren te hard laten werken.

Het resultaat is dat ze zichzelf overbelasten en meer pijn krijgen dan ze al hadden. Daar gaan ze dan mee naar de dokter. De dokter zegt dat ze moeten stoppen met die oefeningen, want daar hebben ze waarschijnlijk de pijn van gekregen.

Ik snap dat een dokter een autoriteitsfiguur is en dat je misschien denkt dat de dokter het het beste weet.

Ik ben echter therapeut, gespecialiseerd in houdingstherapie. Zonder arrogant te zijn durf ik wel te zeggen dat ik weet waar ik het over heb.

De oefeningen zijn niet verkeerd, nee, deze mensen hebben zichzelf in de vernieling getraind en laten dan iemand anders bepalen dat ze er niet meer mee door mogen gaan.

“Ik mag dit niet meer doen van de dokter”, dat is wat ik vervolgens te horen krijg op de volgende afspraak.

Begrijp me goed, ik heb er totaal geen moeite mee dat iemand naar de dokter gaat met klachten. Dat is normaal. Alleen deze klachten komen niet uit de lucht vallen. Ik zou zo graag willen dat mensen bij mij terugkomen als ze klachten krijgen naar aanleiding van het oefenschema. Ik zou binnen een paar minuten al door hebben waarom je pijn hebt.

Ik vertel dit dus nog een keer.

Niet alleen voor mij, maar ook voor al die andere therapeuten die te maken hebben met cliënten die niet luisteren.

Volg de adviezen van je therapeut op en trek aan de bel als het niet goed gaat!

Ga niet zelf aanmodderen en je eigen plan trekken om vervolgens bij de dokter te belanden. Dat is zonde van de energie, tijd en het geld dat je in het traject hebt gestoken.

Groetjes,

Patrick.