Wat is de beste oefening voor rugklachten?

Bijna elke week krijg ik wel van iemand de vraag:

“Welke oefening moet ik doen als ik van die rugpijn af wil?”

Of

“Welke oefening kan ik het beste doen als ik een hernia heb?”

Als dé oefening ‘onze size fits all’ zou bestaan, had ik die echt graag met je gedeeld.

Hoe mooi zou het zijn als iedereen direct van rugklachten af zou komen met één simpele oefening?

Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Als ik hier een filmpje zou delen onder het mom van ‘de beste oefening voor rugpijn’ zou ik je tekort doen. Ik kan je toch niet zomaar een oefening gaan aanraden als ik geen idee hebt om wat voor klacht het gaat?

Ja, rugpijn, dat begrijp ik.

Maar heb je links of rechts of in het midden pijn? Boven-, midden- of onderrug? Straalt het uit of blijft het altijd op een plaats? Heb je pijn bij een bepaalde beweging of in rust? Kun je zelf invloed uitoefenen op de mate van pijn? Heb je gedurende de dag altijd evenveel pijn of wisselt dat? Heb je een ongeluk gehad waarna je pijn hebt gehouden? Of is het er langzaam in geslopen?

En zo kan ik nog wel een paar vragen verzinnen die ik je zou willen stellen om de juiste oefening voor jou te kunnen adviseren. Bovendien zou ik echt willen zien hoe je staat, hoe je loopt, hoe je zit en hoe je beweegt. Bij veel mensen met rugpijn is er namelijk vaak een houdingsprobleem. Dit kan de oorzaak zijn van je pijn, doordat bepaalde gewrichten niet goed bewegen. Maar als je al lang pijn hebt, ga je ook anders bewegen om je lichaam te ontzien. Als andere lichaamsdelen mee gaan helpen om het probleem te compenseren, raken sommige spieren en gewrichten overbelast.

Bij sommige mensen is het heupgewricht aan een kant niet soepel genoeg, waardoor er een scheefstand ontstaat, met als gevolg rugpijn. Bij een ander zijn misschien de spieren rondom een knie niet sterk genoeg, waardoor overbelasting klachten geeft. Zelf ben je waarschijnlijk al jaren gewend aan een bepaalde houding en zie je niet dat deze houding je spieren en gewrichten te veel spanning bezorgt.

Vind je het fijn als ik eens een analyse maak van jouw houding? Om te kijken of ik iets zie dat verband kan houden met de klachten die je hebt?

Een QuickScan is gratis en super makkelijk. Je stuurt mij foto’s en ik vertel je wat mij opvalt. Daarna heb je de keuze of je verder met mij wilt werken of niet.

Lees meer over de QuickScan:

https://www.houdingstherapie-hercules.nl/gratis-quick-scan/