Vandaag in de categorie veelgestelde vragen:

Wat is het verschil tussen yoga en houdingstherapie? Omdat het niet de eerste keer is dat ik deze vraag krijg wil ik er graag iets over vertellen. Veel mensen denken dat ze ook gewoon yogalessen kunnen volgen om hun houding te verbeteren. Deels klopt dat ook wel. Bij yoga wordt je gestimuleerd om met je aandacht bij je oefening en bij je lichaam te blijven. Door de rustige bewegingen voel je wat je lichaam doet en hoe dat bij jou aanvoelt. Het is een prachtige methode om lichaamsbewustzijn te creëren, letterlijk en figuurlijk beter in balans te zijn en om je spieren te verstevigen.

En hier komt de maar…

Een yogales is meestal in een groep. De docent doet een oefening voor en jij wordt geacht deze oefening uit te voeren. Je ziet om je heen al dat niet iedereen hetzelfde niveau heeft. Sommige mensen zijn heel goed in de meest ingewikkelde balansoefeningen en er zijn er ook bij die nog niet eens op één been kunnen staan. Daar zit geen oordeel op, dat is gewoon zo. En ondanks dat de docent andere opties geeft als je moeite hebt met een bepaalde oefening, is de oefening niet op jou afgestemd. De oefening is niet afgestemd op jouw lichaam. Er wordt niet gekeken naar welke oefeningen voor jou op dit moment het beste zijn om te doen.

Misschien zijn er bepaalde oefeningen die je helemaal niet kunt omdat je gewrichten op een bepaald punt geblokkeerd zijn. Die docent weet dat natuurlijk niet en kan daar ook geen rekening mee houden, het is geen personal training.

En dat is het belangrijkste verschil tussen yoga en houdingstherapie. Houdingstherapie is afgestemd op wat jij op dit moment nodig hebt. Wat gaat je makkelijk af en wat gaat moeilijk? Welke bewegingen worden belemmerd en waarom? En als je moeite hebt met een bepaalde beweging zit het probleem dan in je knieën, in je heupen, in je onderrug of misschien wel in je voeten?

Het lichaam is net een blokkendoosje. Als er een blokje verkeerd staat heeft dat invloed op de rest. En dat is waar bij houdingstherapie naar gekeken wordt, jouw persoonlijke situatie.

Je krijgt dus oefeningen die voor jou geschikt zijn op dit moment in jouw proces. Naarmate je in de loop van de weken verbetering merkt in je bewegingen worden de oefeningen ook weer aangepast zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Zo weet je zeker dat je aandacht geeft aan die dingen die belangrijk zijn en dat je dus ook resultaat merkt. In de yogales kun je daar weer profijt van hebben, want je zult merken dat die oefeningen je ineens makkelijker afgaan.

Ik help je graag door even met je mee te kijken hoe je beweegt en met welke bewegingen je moeite hebt, zodat ik je een passend oefenschema kan geven.

Groetjes,

Patrick.