Het grootste misverstand wat ik regelmatig hoor:
Bij houdingstherapie ga ik leren hoe ik beter kan staan / zitten / bewegen..
Er wordt vaak gedacht dat we tips gaan geven voor een betere houding. Oftewel, u zit verkeerd en dit is de manier om wel goed te zitten. Of staan, of bewegen.
Wat doen we wel en niet?
Dit is echter niet wat we doen bij (deze methode van) houdingstherapie. Wat doen we dan wel? We gaan samen met u aan de slag om uw lichaam functioneler te maken. Een “verkeerde” houding betekent dat de gewrichten niet in de juiste positie staan. Voorbeelden:
- Uw schouders “hangen” naar voren en uw bovenrug is rond in plaats van recht.
- Een van uw heupen staat hoger dan de ander. Misschien denkt u hierdoor (ten onrechte) dat u een beenlengteverschil heeft.
- Uw bekken is aan een kant naar voren gedraaid.
- Uw voet(en) en/of knie(ën) staan naar buiten, zijn uitgedraaid.
- Uw hoofd en nek staan naar voren in plaats van recht boven de romp.
En zo zijn er veel meer voorbeelden te verzinnen.
Oorzaak en gevolg
Hoe komen uw botten en gewrichten in deze stand? Door de spieren die ze in deze positie brengen en houden. Spieren bewegen botten en zijn de baas. Door een bepaalde spierspanning, of eigenlijk de combinatie van spieren rondom een gewricht, staat het gewricht in een bepaalde stand. Soms is dat heel eenvoudig, bijvoorbeeld als de spieren die uw schouders naar voren trekken sterker zijn (geworden) dan de spieren die de schouders naar achteren trekken, staan uw schouders naar voren als gevolg. Vaak is het een ingewikkelder combinatie die meerdere gewrichten betreft. Of een domino-effect dat begint in het bekken maar gevolgen heeft voor de positie van zowel uw schouders als uw knieën. Met bepaalde klachten tot gevolg.
Wat we dus gaan doen bij houdingstherapie is uw spieren trainen met rustige maar effectieve oefeningen. Uw spiergeheugen optimaliseren zodat de betreffende spieren de juiste lengte, spanning en sterkte hebben (ten opzichte van elkaar) om de botten en gewrichten in een neutrale, rechte, functionele stand te brengen, zoals in de plaatjes hieronder:
Bovenstaande plaatjes geven de ideale houding aan, ofwel de blauwdruk van een functioneel lichaam. Bij (bijna) iedereen is het lichaam in de loop van de tijd gaan afwijken van deze ideale houding. Het goede nieuws is dat het met houdingstherapie heel goed mogelijk is om weer zo dicht mogelijk bij deze blauwdruk te komen. Het zijn in de meeste gevallen de kleinere, dieper gelegen houdingsspieren die getraind moeten worden. Sommige spieren zijn namelijk te lang / te gespannen / te sterk, andere te kort, te ontspannen of te zwak geworden. Dit heeft geleid tot een of meerdere afwijkingen van het ideaal met vaak (pijn)klachten of verminderde prestatie tot gevolg.
Een functioneler lichaam door houdingstherapie
Op het moment dat uw spieren sterk en functioneel genoeg zijn en optimaal samenwerken met andere spieren, kan uw lichaam de juiste houding aannemen in elke situatie. Het is dus als het ware het afstellen (tunen) van uw spieren ten opzichte van elkaar. Of het herprogrammeren van uw spiergeheugen.
U gaat zelf oefeningen doen die we samen opstellen, waarbij we kijken naar onder andere
- uw huidige houding (waar we regelmatig foto’s en eventueel filmpjes van maken)
- de functionaliteit (o.a. beweeglijkheid) van uw gewrichten (wat we continu testen)
- uw huidige klachten of beperkingen (die we bespreken).
Als gevolg gaan uw spieren en daardoor uw gewrichten weer beter functioneren. Dit heeft als gevolg dat
- uw houding verbetert
- uw klachten hierdoor afnemen of verdwijnen
- u sterker en minder blessuregevoelig wordt
- u functioneler wordt en hierdoor meer kunt doen (wat u niet meer kon doen)
- uw sportieve prestaties verbeteren.
Graag zie ik u in de praktijk voor een intake of beantwoord ik uw vragen vrijblijvend om te zien of houdingstherapie geschikt is voor u!