Wat is jouw zwakste schakel?

Veel mensen zeggen: “Ik heb altijd al een zwakke rug gehad.”

Of: “Mijn onderrug is mijn zwakke punt.”

Je kunt dat accepteren en de rest van je leven rekening houden met je zwakke rug. Dat betekent dan ook dat je op vrij jonge leeftijd bepaalde dingen al niet meer doet. En met jong bedoel ik veertig, of vijftig. Niet meer kitesurfen, niet meer wandklimmen, niet meer trampolinespringen, niet meer voetballen bijvoorbeeld.

Omdat je een zwakke rug hebt en omdat je toch een jaartje ouder wordt.

Maar wil je dat?

Of wil je gewoon lekker kunnen doen wat je wilt? Misschien heb je kinderen en wil je nog steeds met ze meedoen. Lekker sporten, ravotten, bewegen! Daar blijf je echt veel jonger bij, fysiek en mentaal.

Een zwakke rug (of een ander zwak punt) heeft vaak een reden. Je hebt vast niet zomaar een zwakke rug. Dan betekent het meestal dat je verkeerd staat of verkeerd beweegt, waardoor bepaalde spieren veel te hard moeten werken en overbelast raken. Of je belast je rug helemaal niet, waardoor je spieren niet sterk genoeg zijn. Dan zijn ze inderdaad te zwak, maar daar kun je iets aan doen. Ook het excuus dat een zwakke rug in de familie zit, gaat echt niet op. Een zwakke rug erf je niet, tenzij het om een bepaalde genetische aandoening gaat en dat zou je vast wel weten.

Je hoeft niet elke dag in de sportschool te zitten om je rug te versterken. Ik kan een schema met oefeningen voor je maken die je gewoon thuis kunt doen. Ook als je veel werkt en heel druk bent. Natuurlijk moet je er tijd voor vrij maken, maar ik neem aan dat je gezondheid belangrijk genoeg voor je is. Gezond leven kost wat tijd, maar uitgeschakeld zijn vanwege klachten kost helemaal veel tijd.

Heb jij een zwak punt in je lichaam?

Ik zou hier graag even met je naar willen kijken, want wellicht is het prima op te lossen. Je zou niet de eerste zijn die zegt: “Had ik dit maar 10 jaar eerder gedaan!”