“Ik heb niet gesport, want mijn sporthanddoek zat in de was.”

“Ik kon mijn oefeningen niet doen, want mijn sportschoenen lagen nog in de auto.”

Wat mensen zichzelf soms al niet zichzelf wijsmaken om niet te kunnen sporten.

Hé, ik ken het hoor. Denk maar niet dat ik niet zo’n stemmetje in mijn hoofd heb die zegt: ‘Ah joh, laten we nog een half uurtje blijven liggen. Laten we lekker nog een afleveringetje kijken. Morgen kun je het wel weer oppakken.’

Maar ik weet ook dat als ik daar aan toegeef dat het hek van de dam is. Hoe meer je verzaakt om je oefeningen te doen, hoe moeilijker het is om weer op te starten na een paar dagen. Wanneer je elke dag consequent, het liefst om dezelfde tijd, doet wat je met jezelf afgesproken hebt, dan slijt de gewoonte er in en kost het je steeds minder moeite.

Ik zeg er wel met klem bij: Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk! Ruim alle excuses, smoesjes en belemmeringen zoveel mogelijk uit de weg, zeker als je hier gevoelig voor bent.

Gebruik je een sportmatje? Zorg dan dat die altijd gebruiksklaar ligt op de plek waar je je oefeningen wilt doen. En als je soms beneden sport en af en toe boven, kan het al belemmerend werken als je naar beneden moet lopen om je matje te gaan pakken. Koop een tweede matje die je boven neerlegt. Voor een paar euro heb je een matje, dus maak het jezelf makkelijk.

Heb je geen zin om steeds sportschoenen aan te trekken en weerhoudt dat je ervan om je oefeningen te doen? Vraag dan om oefeningen die je zo uit je bed, bij wijze van spreken, zo in je pyjama kan doen. Als ik weet waar je uitdagingen liggen en op welke manieren je jezelf saboteert, kan ik daar rekening mee houden.

Zeg het ook als je situatie verandert. Veel mensen zeggen: “Ja , ik kon niets doen omdat mijn moeder overleden is.” Of: “Ik moest voor mijn werk naar het buitenland.” Of: “Mijn hele huis wordt momenteel verbouwd.”

Dit zijn situaties die iedereen wel een keer meemaakt en dat hoeft niet te betekenen dat je hele oefenschema ligt te verstoffen. Het is belangrijk voor je lichaam dat je beweegt, anders ben je binnen no time terug bij af. Maar het is echt wel mogelijk om wijzigingen aan te brengen die passen in de situatie waar je in zit. Ook hier: maak het jezelf makkelijk. Beter iets dan niets, zeg ik altijd. Ik denk altijd met je mee hoe dingen wel kunnen.