Heb jij een bepaalde vakantie niet kunnen boeken vanwege je klachten? Had je deze zomer graag willen gaan wandelen of fietsen, maar heb je tegen je gezin moeten zeggen dat hem dat gewoon niet gaat worden omdat je niet zo lang kunt lopen, staan of zitten?

Veel van mijn cliënten komen met zo’n verhaal bij mij. Het gekke is dat ze er op dat moment niet eens bij stil staan dat ze dit allemaal weer zouden kunnen op een dag. Ze zijn al blij als ze in het dagelijks leven geen pijn meer hebben.

Als ik vraag wat ze met de houdingstherapie willen bereiken, hoor ik vaak:

Als ik maar pijnloos kan werken. Als ik maar weer een nacht normaal kan slapen. Als ik maar in mijn tuin kan werken zonder er drie dagen voor te moeten boeten. Ik snap dat dat de belangrijkste dingen zijn en dat dat je eerste prioriteit is. Vandaar dat ik soms in mijn mail super blije reacties heb zitten van mijn cliënten, die mailen vanaf hun vakantieadres: “Ik heb gewoon vandaag de hele dag kunnen wandelen! En ook nog met een rugzak op!” Of: “We hebben gewoon drie uur gefietst vandaag en ik had geen centje pijn! Ik zag er wel tegenop, maar het ging gewoon. Bizar!”

Hoe leuk is dat, dat mensen me gewoon tijdens hun vakantie vertellen hoe het gaat? Dat is voor mij een teken dat hun leven echt positief beïnvloed is. Voor veel mensen is het heel normaal om een hele dag te kunnen lopen, te kunnen fietsen of andere activiteiten te doen. Gelukkig maar. De mensen die bij mij succesvol een traject hebben afgerond vergeten na verloop van tijd ook hoe erg ze er aan toe waren. Dat is hoe ons brein werkt. Wanneer we beperkt worden in ons doen en laten vinden we dat vreselijk, maar normaal gesproken staan we daar niet bij stil. Het is normaal voor ons dat ons lichaam functioneert zoals het zou moeten.

Ik hou een aantal dingen bij voor mijn cliënten gedurende hun traject. Ik hou bij hoeveel pijn ze gemiddeld genomen ervaren, in hoeverre ze bepaalde bewegingen kunnen uitvoeren en hoe lang ze bepaalde activiteiten kunnen doen. Na verloop van tijd deel ik deze scores met ze en staan ze verbaasd over hoe het nu is.

Ze zijn gedurende de weken of maanden dat we bezig zijn vooruit gegaan, maar omdat dat geleidelijk gaat, merken ze dit niet zo. Des te leuker voor hen en voor mij dat ze hun doelen ruimschoots voorbij gaan en weer dingen kunnen doen die ze niet meer voor mogelijk hadden gehouden.

Hoe zit het bij jou? Welke vakantie zou jij echt graag willen boeken en wat houdt je nu tegen? Zullen we er samen aan gaan werken zodat jij mij ook vanaf je vakantieadres zo’n positief berichtje kan sturen?