In dit blog ga ik in op de 8 wetten van beweging die Pete Egoscue heeft opgesteld voor zijn Egoscue-methode van houdingstherapie. Deze zijn
- Verticaal belasten
- Dynamische tensie
- Vorm en functie
- Ademhaling
- Beweging
- Balans
- Stimulans
- Vernieuwing
Vandaag gaan we het hebben over nummer 3, vorm en functie.
Vorm en functie
Wat bedoelt Pete met vorm en functie?
Simpel gezegd doen botten wat spieren ze vertellen om te doen. De spieren zijn de baas. Als je aan de andere kant van de straat iemand ziet die je kent, en je arm en hand omhoog doet om hem of haar te groeten, dan is dat een keuze die je maakt, met als gevolg dat je spieren reageren op deze opdracht. De spieren brengen je skelet in een andere toestand dan dat het was. Alle acties van het skelet worden vooraf gegaan door spierbewegingen.
Gevolgen voor houding
Dit betekent dus ook dat de houding die je momenteel hebt, als je kijkt naar je structuur, oftewel de stand van de botten en gewrichten (je skelet), bepaald wordt door je spieren en hun onderlinge spierspanning. Je botten gaan niet vanzelf in een bepaalde stand staan (behalve in zeldzame medische gevallen). Als de spieren aan de voorkant (de buigers) sterker zijn dan de spieren aan de achterkant (de strekkers), dan zul je een voorovergebogen houding hebben als een banaan. Andersom, als de spieren aan de achterkant sterker zijn, zal de banaan de andere kant op buigen en staat je bekken waarschijnlijk voor je schouders en enkels.
Het is dus belangrijk dat spieren met elkaar in evenwicht zijn. Niet alleen voor-achter (dit noemen we dynamische tensie, wet 2) maar de spieren moeten ook van links naar rechts in balans zijn (dit is wet 6: balans). Het lichaam is in het ideale geval dus symmetrisch zowel links-rechts als voor-achter.
Balanstestje
Ga maar eens staan en doe je ogen dicht. Waar voel je het gewicht, meer op je linker- of meer op je rechtervoet? Dit zegt iets over de balans. Voel vervolgens of je meer gewicht voelt op de voorvoet of aan de achterkant. Dit vertelt je iets over je dynamische tensie. In het ideale geval voel je het evenwicht dus precies in het midden, zowel voor-achter als links-rechts. Wijkt dat bij jou af?
Functionaliteit
Als houdingstherapeut werkend met de Egoscue-methode kijk ik naar de (onderlinge) positie van de 4 gewichtsdragende gewrichten:
We kijken naar de positie van enkels, knieën, heupen en schouders, zowel van de voor- en achterkant (voor de balans) als van de twee zijkanten (voor de dynamische tensie). Staan de gewrichten mooi naast en onder elkaar? Of staan ze schots en scheef, niet op dezelfde hoogte?
Pijnklachten
Hoe meer jouw houding afwijkt van deze ideale houding in het plaatje (“Functional Freddy”), hoe meer kans je hebt op pijnklachten en andere afwijkingen van de ideale functionaliteit van het lichaam. Aan de andere kant, hoe meer je houding gaat lijken op deze ideale houding, hoe meer je in controle komt van je lichaam en je symptomen. Dit is de kern van onze methode, die al ongeveer 50 jaar werkt met een effectiviteit van 94%. Betere houding = minder klachten.
Bij een houdingstherapie-bezoek (intake, vervolgbezoek met foto’s of gratis quick scan) vergelijken we jouw foto’s met deze ideale lijnen. We selecteren (behalve bij een quick scan) vervolgens een of meer oefeningen die deze situatie kunnen corrigeren. Dit schema wordt helemaal op jouw wensen aangepast.
Meer weten?
In de boeken van Pete gaat hij uitgebreid in op deze wetten. Neem even contact met mij op zodat ik je het boek kan aanraden dat het best bij jou aansluit. Er is al een boek vanaf 6 euro.
In de gratis tweewekelijkse webinars leg ik uit wat deze simpele, maar doeltreffende methode, inhoudt. Volg de link voor meer informatie en schrijf je in voor een van de datums, mocht je dit webinar nog niet hebben bijgewoond.
Op deze pagina kun je ook meer lezen over de methode.
Wil je gelijk weten hoe het met jouw houding is? Doe dan een gratis en vrijblijvende Quick Scan waarbij we aan de hand van foto’s je houding bespreken, koppelen aan klachten en uitleggen hoe deze methode jou met eenvoudige oefeningen kan helpen om je balans en symmetrie te herstellen. Er worden geen oefeningen gegeven tijdens de quick scan, tenzij je besluit om de quick scan te verlengen tot een volledige (betaalde) intake. Deze sessie kan online, op een van de praktijklocaties of zelfs per e-mail.
Wil je een gratis online informatieavond bijwonen? Deze gaat over wisselende onderwerpen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je deze nog niet ontvangt. Laat me vervolgens expliciet weten (stuur een mail of gebruik het Whatsapp-chatvenster) dat je bij de informatieavonden wilt zijn en ik zet je op de lijst.