In dit blog ga ik in op de 8 wetten van beweging die Pete Egoscue heeft opgesteld voor zijn Egoscue-methode. Deze zijn

  1. Verticaal belasten
  2. Dynamische tensie
  3. Vorm en functie
  4. Ademhaling
  5. Beweging
  6. Balans
  7. Stimulans
  8. Vernieuwing

Vandaag gaan we het hebben over nummer 7, stimulans.

Stimulans

Wat bedoelt Pete met stimulans? Het lichaam reageert 24 uur per dag op alle prikkels, ongeacht hoe bewust je met je gezondheidstoestand bezig bent. Daarom hangt deze wet nauw samen met nummer 5, beweging. Als er te weinig (kwaliteits)beweging is, wordt de wet van stimulans belastend voor het lichaam. Het lichaam absorbeert verontreinigende stoffen en irriterende stoffen in plaats van ze als onbelangrijk te beschouwen.

Use it or lose it

Hoe meer (kwaliteits)beweging, hoe hoger het metabolisme, hoe sneller de cellen afvalstoffen kunnen verwerken, en hoe sneller het lichaam kan reageren op ongewenste stoffen die van buiten komen. Maar wat is kwaliteitsbeweging? Bij deze methode definiëren we dat als beweging waarmee alle gewrichten de volledige “range of motion” (bewegingsuitslag) krijgen. In het lichaam geldt “use it or lose it”. De spieren of de bewegingsuitslag die je niet gebruikt, wordt door het lichaam als ongewenst gezien en je lichaam past zich hierop aan. Als je de hele dag voorovergebogen zit, denkt het lichaam dat dat is waarin je je wilt specialiseren. Als gevolg daarvan worden bepaalde spieren langer (en korter) om dit mogelijk te maken.

Echter als je dan in het weekend een kastje wilt ophangen of een sport beoefent, kom je er achter dat deze aanpassingen ook een keerzijde hebben.

Meer weten?

In de boeken van Pete gaat hij uitgebreid in op deze wetten. Neem even contact met mij op zodat ik je het boek kan aanraden dat het best bij jou aansluit.

In de gratis tweewekelijkse webinars leg ik uit wat deze simpele, maar doeltreffende methode, inhoudt. Volg de link voor meer informatie en schrijf je in voor een van de datums.

Wil je gelijk weten hoe het met jouw houding is? Doe dan een gratis en vrijblijvende Quick Scan waarbij we aan de hand van foto’s je houding bespreken, koppelen aan klachten en uitleggen hoe deze methode jou met eenvoudige oefeningen kan helpen om je balans en symmetrie te herstellen. En je, uiteindelijk, je klachten onder controle kunt krijgen. Deze sessie kan online, op een van de praktijklocaties of zelfs per e-mail.

Wil je een gratis online informatieavond bijwonen? Deze gaat over wisselende onderwerpen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je deze nog niet ontvangt. Laat me vervolgens weten (stuur een mail of gebruik het Whatsapp-chatvenster) dat je hierbij wilt zijn en ik zet je op de lijst.