Zevende bezoek
Steven is voor zijn werk in Florida en gaat langs bij Pete Egoscue. Pete vraagt of Steven niet meer bang is voor pijn en of hij gemotiveerd is om nu zelf zijn houding te verbeteren nu hij zijn lichaam beter begrijpt. Hij legt uit dat het lichaam niets verkeerd doet, zijn lichaam heeft zich niet tegen hem gekeerd. Je bent niet ziek, niet stuk, of zwak. Het lichaam dat op prikkels heeft gereageerd en zich heeft aangepast aan zijn omgeving.
Carpaal tunnel syndroom
We zijn nu zover in onze maatschappij en levensstijl dat de hele dag achter de computer zitten en je vingers bewegen, problematisch is geworden. We geven het een mooie naam, carpaal tunnel syndroom, en het heeft inderdaad met de carpale tunnel te maken [zie onder voor een plaatje, PvE] maar de vraag is niet zozeer wat er aan de hand is (een zenuwbeklemming in de carpale tunnel) maar waarom deze zenuw bekneld is. Nog belangrijker, wat we hieraan kunnen doen. Is ons lichaam niet ontworpen of geschikt om de computer te gebruiken? Als ons lichaam niet geschikt zou zijn, zouden alle computergebruikers carpaal tunnel syndroom hebben. Dat is duidelijk niet het geval. Dus moeten we het bij onszelf zoeken en specifieker, bij onze houding. Moeten we nu een andere baan nemen? Of moeten we de input die we het lichaam geven veranderen?
Nieuwe motor
Pete maakt nog een vergelijking met een auto. Als de beste mecanicien tegen je zegt dat je een nieuwe motor nodig hebt, vraag je dan niet waarom? Hoe komt het dat de oude motor niet meer werkt? Hij heeft pas 30,000 kilometer gereden. Op de een of andere manier doen mensen dit wel met hun auto, maar niet met hun lichaam. De kritische vragen worden niet gesteld aan de doktoren en specialisten. Dit zit volgens Pete in onze cultuur, waarbij we onze macht en wijsheid hebben weggegeven aan specialisten. Zij zullen wel beter weten hoe het met ons lichaam is dan wijzelf. Dit is dus niet waar. Niemand, ook een houdingstherapeut, weet meer over uw lichaam dan uzelf.
Leven zonder beperkingen
Deze methode van houdingstherapie wil u graag weer het stuur in handen geven over uw leven, u laten begrijpen waarom pijnklachten optreden zodat u hier zelf iets aan kunt doen. Uiteindelijk willen we dat iedereen zonder beperkingen kan functioneren. Als u met de kinderen wilt spelen, of een tenniswedstrijd wil spelen, dan moet dat kunnen, zonder pijn.
In de kliniek
Terug in de kliniek vertelt Steven dat dit de meest intensieve week tot nu toe is. Verder heeft hij een terugslag gehad omdat hij een zware boom wilde verplaatsen in huis, hiervan heeft hij klachten gekregen. Brian geeft hem een menu speciaal voor polsklachten. Brian vertelt verder dat de oefeningen slechts 50% van het genezingsproces zijn, en een verandering van mind-set de overige 50%.