Als ik nu een foto zou maken van jou terwijl je achter de computer zit, ziet het er dan zo uit?

Ja?

Je bent niet de enige hoor.

Schouders naar voren, een kromme rug, het hoofd ver voorbij de middellijn van je lichaam en de kin ook nog eens uitgestoken naar voren. Oeioei… Dat is vragen om problemen.

Je hoofd is normaal gesproken al best zwaar, maar je wervelkolom kan het makkelijk hebben. Mits je je hoofd recht boven je romp zet en je kin een beetje intrekt. Als je vanaf de zijkant naar je lichaam kijkt en je trekt een denkbeeldige verticale lijn zou alles mooi uitgelijnd moeten staan.

Helaas is dit bij heel veel mensen niet het geval.

Bij veel mensen is de rug te hol, staat het bekken niet recht, zijn de schouders te veel ingezakt en staat het hoofd te ver naar voren.

Hoe meer je hoofd naar voren staat, hoe zwaarder je nek het te verduren heeft. Die moet flink gaan trekken om jou in balans te houden, anders val je zo naar voren. Je kunt je voorstellen dat je nekspieren overuren draaien en veel te hard moeten werken, met als gevolg nek/schouderklachten.

Voordat je veel geld investeert in een nieuwe bureaustoel en allerlei behandelingen voor je nek, probeer dan eerst eens wat veranderingen aan te brengen in je houding en voel wat dat voor verschil maakt.

Ga rechtop zitten.

Zorg dat je toetsenborg niet te hoog of te laag staat. Als je je schouders omlaag brengt, zouden je handen ontspannen op je toetsenbord moeten kunnen liggen.

Zet je voeten plat op de grond en leg desnoods een kussentje onder je voeten zodat je knieholtes niet afgekneld worden.

Zet je hoofd recht boven je nek en trek je kin iets in. Nu voel je meteen dat je nek iets langer wordt. Stel je voor dat er een touwtje aan je kruin zit dat naar het plafond gaat.

Ook al werk je ingespannen, blijf wel rustig doorademen.

Kijk af en toe even weg van het scherm en beweeg. Maak grote cirkels met je armen, rol met je schouders, loop heen en weer en check je houding weer even voordat je verder gaat.

Heb je dit allemaal al geprobeerd en heb je nog steeds last?

Neem dan contact op dan kijken we samen wat de oplossing voor jou kan zijn.

Groetjes,

Patrick.