Mijn naam is Patrick van Enschot, geboren te London en opgegroeid in Nederland (Noord-Holland). Ik woon momenteel in Heemstede. Ik ben oprichter en momenteel de enige houdingstherapeut van de Praktijk voor Houdingstherapie Hercules. In Nederland ben ik 1 van de slechts 3 door Egoscue Instituut gecertificeerde houdingstherapeuten die voldoet aan alle eisen en standaarden.

Opleiding

Door mijn interesse voor computers en voor wiskunde, heb ik de studie Econometrie gekozen en afgerond (Vrije Universiteit Amsterdam). Ik kwam er echter al snel achter dat de hele dag achter de computer zitten niet bij mij past. Verder kwam ik er achter dat ik graag met mensen werk op een niet-zakelijke wijze. Na wat uitstapjes in horeca en toerisme ben ik in de IT beland, waar ik momenteel nog steeds part time werk. Het werk is leuk en uitdagend maar het liefst ben ik full time met mijn passie bezig. Dit is het helpen van mensen om een leven vrij van pijn, klachten, symptomen en beperkingen te leiden.

Al vroeg had ik interesse voor (de werking van) het menselijk lichaam en ik heb me hier op verschillende momenten meer in verdiept. Onder andere was dit in de inspanningsfysiologie en de anatomie. Later kwam hier ook voedingsleer bij, iets dat ik tot op de dag van vandaag bijhoud en toepas in mijn eigen leven.

Mijn eigen kennismaking met Egoscue

Ik maakte voor het eerst kennis met Egoscue een aantal jaar geleden toen ik erg veel last van mijn onderrug had (‘spit’). Een vriend en huisgenoot van mij was huisarts en ik vroeg hem of hij een pijnstiller voor me had, omdat de pijn behoorlijk heftig was. Hij was op dat moment bezig met de opleiding tot houdingstherapeut en stelde voor deze methode te gebruiken. Ik was niet erg enthousiast, omdat ik vooral van mijn pijn af wilde. Een pilletje leek me de snelste manier. Maar hij hield vol en wat er vervolgens gebeurde heeft mijn leven op zijn kop gezet.

Hij liet me een oefening doen waarbij ik direct,  voor het eerst in dagen, pijnvrij was. Een magisch moment was dat, als je al dagen met stekende pijn rondloopt. De dagen erop hebben we ook veel geoefend en na een dag of 3 was de pijn zeker met minimaal 90% verminderd. Op dat moment besefte ik me, dat ik deze methode ook in Nederland bekend(er) wilde maken, en niet snel daarna heb ik me opgegeven voor de opleiding.

Interesses

Ik probeer zoveel mogelijk te bewegen (tijdens en naast het werk), ik heb in mijn leven zeer veel sporten beoefend/geprobeerd (van paardrijden tot krachttraining, diverse vechtsporten, zwemmen en skeeleren) maar op dit moment hou ik het bij hardlopen (minimalistisch), spinning, bootcamp en andere groepslessen op de sportschool, naast yoga. Daarnaast doe ik regelmatig een workout op de minitrampoline.

Naast sportieve interesses luister ik graag naar muziek, bezoek graag goede films en concerten, reis graag, houd van de natuur en heb diverse spirituele interesses. Ook houd ik van lekker eten en mag graag af en toe uit eten gaan.

Bijscholing

Er zijn vele manieren waarop ik mijn kennis op peil houd. Het Egoscue Instituut (in San Diego, Californië, Verenigde Staten, waar het hoofdkantoor van de methode zich bevindt) vindt het ook erg belangrijk dat de kennis van beoefenaars op peil wordt gehouden. Er worden diverse hulpmiddelen aangeboden om dit te doen. Zo zijn er met grote regelmaat studiegroepen waarin een bepaald symptoom of aspect van het therapieproces uitgelicht en verdiept wordt door een van de docenten. Een voorbeeld is “scoliose” of “het SI-gewricht” maar ook “specifieke aspecten van behandelen van kinderen en/of ouderen”.

Op dit moment ben ik bezig met een uitgebreide verdiepingsslag in het opleidingsprogramma. Hierin worden 180 oefeningen zeer uitgebreid (15-20 minuten per oefening) behandeld in al hun facetten, van anatomische/biomechanische aspecten tot de toepassing (wanneer wel/niet, aanpassingen, vervangingen et cetera).

Eveneens vanuit dit instituut vindt er elke maand een zogenaamde “Insiders’ call” plaats. Hierin ruimte is om alle vragen te stellen die spelen in de dagelijkse praktijk, of op theorie-gebied. Therapeuten kunnen bijvoorbeeld een praktijkgeval opvoeren (uiteraard anoniem) en de input van de docenten en de andere therapeuten vragen. Dit levert vaak verrassende nieuwe inzichten op. Daarnaast zijn er gratis webinars of Facebook live-sessies door het instituut en de klinieken, die ook toegankelijk zijn voor niet-therapeuten. In totaal vindt er altijd wekelijks minimaal één sessie plaats en vaak meerdere.

Kennis-uitwisseling

Verder heb ik een wereldwijd – informeel- netwerk opgericht van therapeuten die met deze methode werken, die onderling veel kennis en ervaring uitwisselen. Met regelmaat komen ook hier praktijkgevallen langs voor een ‘second opinion’ en gezamenlijk hebben deze therapeuten vele honderden jaren ervaring. Veel van deze therapeuten hebben vroeger een Egoscue kliniek geleid en/of zijn docent van het Instituut geweest.

Ten slotte is dit een vak wat men al doende leert. Hoe meer cliënten men ziet, hoe beter men in staat is om te helpen. Echter het blijft een individueel traject per cliënt. Zelfs twee cliënten die met precies dezelfde symptomen komen, kunnen een totaal ander oefenprogramma krijgen, omdat er nu eenmaal vele factoren zijn die dit beïnvloeden. Er zijn ook veel niet-fysieke factoren (emotioneel, omstandigheden) die invloed hebben op iemands klachten.

Mijn nieuwsgierigheid en interesse voor het (functioneren van het) menselijk lichaam zorgen er ook voor dat ik continu bijleer.

Certificering

Vanuit het Egoscue Instituut is er een kwaliteitseis om regelmatig opnieuw te certificeren. Dit zorgt ervoor dat kennis op peil wordt gehouden. Ik reis dan ook af en toe naar San Diego om mijn kennis op peil te houden en heb verder regelmatig contact met de universiteit per e-mail of Skype.

Onderstaand mijn huidige certificering als Egoscue Certified Postural Alignment Specialist.

PAS certification Patrick van Enschot

Approved provider

Therapeuten die aan alle kwaliteitseisen van het Egoscue Instituut (en hoofdkantoor) voldoen, mogen onderstaand logo voeren op hun website en worden aanbevolen door het hoofdkantoor. Op dit moment zijn dat er slechts 2 in Nederland waaronder ik.

egoscue university epete approved provider